Nostalgisch dagje in Sprookjeswonderland

Sprookjeswonderland in Enkhuizen: je bent er vroeger als klein kind wel eens geweest of je hebt er nog nooit eerder van gehoord. Bij mij is de eerste optie van toepassing. Ik weet nog heel goed dat ik vroeger regelmatig naar Sprookjeswonderland ging met mijn opa en oma. Na zo'n 15 jaar besloot ik weer een bezoekje te brengen aan dit (kleine) park! Vind ik het nog steeds zo leuk als vroeger?

Een nostalgisch dagje in Sprookjeswonderland, Enkhuizen


SPROOKJESWONDERLAND

Sprookjeswonderland is in 1973 ontstaan. Wim de Vries, oprichter en directeur van het park, maakte toen voor de gein een kabouterpop. Dit bleek een succes, waardoor er meerdere poppen werden gemaakt. Deze poppen waren toen te bewonderen op toeristische markten in de binnenstad van Enkhuizen. In 1981 werd er uitgebreid en kwam er een kabouterdorp, een kinderboerderij en speeltuin bij. Deze bevinden zich toentertijd in het Wilhelminaplantsoen, in de oude binnenstad. Omwonenden begonnen te klagen over de drukte en afval, waardoor het kleinschalige themapark in 1991 verhuisde naar het recreatiegebied Enkhuizerzand. Hedendaags staat het themapark nog steeds in het teken van sprookjes. Het is eigenlijk net het sprookjesbos van de Efteling, maar dan kleinschaliger. Daarnaast zijn er ook enkele attracties te vinden voor de kleine kinderen. Het park richt zich dus echt voornamelijk op gezinnen met kleine kinderen. 

Entree ingang Sprookjeswonderland in Enkhuizen


EEN NOSTALGISCH DAGJE

En dan vraag je je nu zeker af: wat heeft iemand van 24 jaar te zoeken in een sprookjes themapark voor kleine kinderen? Het was eigenlijk een spontaan idee van Anouk en mij om weer even een bezoekje te brengen aan Sprookjeswonderland. Puur om de nostalgie! Iedereen om mij heen tipte mij ook om een (klein) kind mee op sleeptouw te nemen, maar ik wilde juist even rustig door dit themapark kunnen lopen. 

Plattegrond themapark Sprookjeswonderland in Enkhuizen


Zodra je binnenkomt, kom je op een plein terecht. Hier vind je een draaimolen, wat winkeltjes en gedecoreerde huisjes. Het eerste wat in mij opkwam toen ik dit plein zag was: dit leek vroeger veel groter. Maar dat is logisch. Vroeger was ik natuurlijk ook een stuk kleiner! Maar het plein oogde wel heel gezellig. Het zou die dag eigenlijk slecht weer worden, maar het zonnetje scheen lekker. Dit maakte het plein nog gezelliger!

Carrousel, draaimolen Sprookjeswonderland Enkhuizen

De eerste attractie die wij tegenkwamen, waren de dobberbootjes. Dit zijn kleine bootjes in de vorm van een lieveheersbeestje. Ik weet nog goed dat dit vroeger mijn favoriete attractie was van het park! Het liefst zat ik de hele dag te dobberen in deze bootjes. Helaas mocht ik er dit keer niet in, haha. Maar wel leuk om te zien, lekker nostalgisch!

Dobberbootjes in de vorm van een lieveheersbeestje in Sprookjeswonderland


Daarna gingen wij een rondje doen door het sprookjesbos! Ook hier dacht ik weer: wat leek dit vroeger groter! Dit is net het sprookjesbos in de Efteling, maar dan een stuk kleiner. Ik vond het erg leuk om hier rond te lopen. Er waren veel 'ohja!' en 'dit herinner ik mij nog!' momenten. Erg leuk. Ik miste alleen wel de geur van koekjes en lekkernijen bij Hans en Grietje ;). 

Sprookjesbos in Sprookjeswonderland in Enkhuizen

En toen kwamen wij op de speeltuin terecht. Dit was één groot 'OHJAAA' moment. Ik zag kleine Chelsey daar nog van de glijbanen af gaan. Naast speeltoestellen vind je hier ook enkele attracties zoals een draaimolen en theekopjes. Deze attracties moet je zelf aanduwen, wat best grappig is. Meteen een goede workout. Als jij vroeger ook wel eens in Sprookjeswonderland bent geweest, herken je dit plekje vast wel!

Speeltuin Sprookjeswonderland Enkhuizen


Om 10 uur 's ochtends waren we in Sprookjeswonderland en na zo'n 40 minuten hadden we het themapark grotendeels al gezien. Zo klein is het! Nadat we bij de dieren op de kinderboerderij hadden gekeken, werd het voor ons wel tijd voor wat lekkers. Dichtbij de kinderboerderij zit een restaurant waar je van alles kunt bestellen. Lekkere broodjes, gebak, pannenkoeken en poffertjes, voor ieder wat wils. Wij gingen uiteraard voor de poffertjes. Even lekker bijkomen. 

Poffertjes en koffie in Sprookjeswonderland

Toen de poffertjes erin zaten en onze koffie en warme chocomelk op waren, gingen wij weer op pad. We waren namelijk nog niet in Kasteel Violinde geweest. Dit is een kasteel op ware grootte, gebouwd in 1998 tegelijk met het 25-jarig bestaan van het park. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als klein kind de torens beklom en over de slotmuur rende. 

Kasteel Violinde in Sprookjeswonderland Enkhuizen

Zoals je kunt zien, was het erg rustig in het park. Dit vonden wij best wel gek voor een zaterdag. We waren er natuurlijk al best vroeg en de meeste gezinnen begonnen bij de attracties aan het begin. Voor mijn bezoek werd ik al getipt door Damian (als je dit leest: hoi!). Hij werkt in het park en zei al dat het een rustige dag zou worden. Hierdoor konden wij op ons gemak rondkijken!


Kasteel Violinde Sprookjeswonderland


Er zijn gelukkig ook een aantal attracties waar je als volwassene gewoon in kunt. We zijn in Hekspeditie geweest, een bewegingssimulator waarin Heks Hupsakee je op een vliegend tapijt meeneemt op avontuur boven het park. Daarna hebben wij een rondje gereden op de oldtimerbaan de Oude Smidse en hadden wij een privé ritje in schommelschip d'Avontuur. 

Nostalgie in Sprookjeswonderland Enkhuizen

Rond 1 uur hadden wij het allemaal wel weer gezien. We hadden meerdere rondjes door het park gelopen en het begon al wat drukker te worden. Mooi moment om weer op huis aan te gaan! Ik vond het erg leuk om na 15 jaar weer een keer in Sprookjeswonderland te zijn. Ja, het is wel écht een park voor gezinnen met kleine kinderen, maar alleen al vanwege de nostalgie is het zeker een bezoekje waard. Als volwassene kun je je er niet een hele dag vermaken, dus mocht je van ver komen: bezoek na Sprookjeswonderland dan ook het Zuiderzeemuseum of ga Enkhuizen zelf in!

Sprookjeswonderland in Enkhuizen

Wil je meer (bewegend) beeld zien van deze dag en op de hoogte blijven van al mijn pretpark avonturen? Volg dan zeker even pretparkhoppers op Instagram! 

Geen opmerkingen