Een dagje Efteling met coronamaatregelen

Eind mei gingen de pretparken in Nederland stuk voor stuk weer open en uiteraard moest ik zo snel mogelijk weer eens de Efteling bezoeken. Zaterdag 6 juni was het eindelijk weer zo ver: ik ging naar de Efteling! Vandaag vertel ik jullie hoe ik mijn bezoek aan de Efteling in de coronatijd heb ervaren.


RESERVEREN

Stap 1 vóór het bezoek was een tijdslot weten te bemachtigen. Op de website van de Efteling kun je gemakkelijk een tijdslot reserveren voor je bezoek. Er is een aparte link voor abonnementhouders. Het was eerst nog wel even spannend of het mij zou lukken om een bezoek te reserveren, omdat voor abonnementhouders een beperkt aantal tijdsloten beschikbaar zijn per dag. Gelukkig kon ik vrij snel reserveren en was ik verzekerd van een dagje in de Wereld vol Wonderen.

AANKOMST

De Efteling verzocht iedereen zo veel mogelijk met eigen vervoer te komen, om zo het openbaar vervoer te ontzien. Dus wij waren met de auto gekomen. We konden vrij dicht bij de hoofdingang parkeren en tussen alle auto's moest ook afstand gehouden worden. Wij waren iets te vroeg, waardoor wij nog even in de auto bleven zitten en zo dus de mensen massa konden vermijden. Naar binnen gaan ging ook vrij snel. We hoefden helemaal niet lang te wachten. Ik moet hierbij wel vermelden dat wij het tijdslot van 10:45 tot 11:15 hadden, dus de meeste mensen waren inmiddels al even binnen. 

SPROOKJESBOS

Ook het sprookjesbos is anders dan normaal. Er is nu een vaste looproute door het sprookjesbos, wat ik eigenlijk juist ideaal vond. De short cuts zijn echter wel afgesloten, dus even vlug door het sprookjesbos naar het Herautenplein voor koffie zit er niet zo 1, 2, 3 in. Je bent verplicht om de route door te lopen. Maar dat maakte ons natuurlijk helemaal niks uit! 


WACHTRIJEN

Hier kreeg ik tijdens mijn bezoek wel de meeste vragen over via mijn Instagram account Pretparkhoppers: hoe staat het ervoor met de wachtrijen? Is het druk? En houden mensen afstand? Over het algemeen vind ik dat de Efteling de wachtrijen goed heeft geregeld. Sommige wachtrijen lopen zelfs backstage door, om te voorkomen dat de rij op de pleinen te lang wordt. Bij de meeste attracties waarbij je veel moet zigzaggen in de rij, zijn schermen geplaatst. Door middel van rode en witte tape werd in de wachtrij aangetoond waar je als huishouden mag staan, om zo 1,5 meter afstand te kunnen houden. Op de witte streep mocht je staan en op de rode niet. Heel simpel, zou je zeggen. Toch waren er heel veel mensen die dit niet duidelijk vonden en zich ook helemaal niet aan de afstand hielden. Hierdoor moesten wij toch een paar keer mensen op de 1,5 meter afstand wijzen. Alle tape en schermen verandert absoluut de sfeer in de wachtrij, maar daar zal je gewoon even doorheen moeten kijken. Uiteindelijk draait het om de attractie zelf, toch? ;) 

DRUKTE

Online lees ik veel berichten over de drukte in de Efteling. Qua drukte viel het toen best mee voor een zaterdag, echter had ik wel het idee dat de Efteling te veel bezoekers binnen laat. Dit kan wellicht komen door de 1,5 meter afstand die je moet houden in de wachtrijen, maar overal in het park krioelde het van de mensen. Hoe lang je moest wachten voor de attracties viel ons ook reuze mee. Ik geloof dat wij max. 45 minuten hebben gewacht voor Joris en De Draak, echter ging het voor mijn gevoel veel sneller. Door de corona maatregelen is de capaciteit eenmaal lager dan normaal. Soms moet je wat langer wachten, omdat de karretjes tussendoor schoon worden gemaakt. Mocht je geen zin hebben in de drukte, dan raad ik het je aan om de doordeweeks te gaan. Mits er geen schoolvakantie is, natuurlijk.

ETEN & DRINKEN

Tijdens je dagje Efteling kun je nog steeds genieten van een lekker hapje en drankje. Alle restaurants en terrassen zijn gewoon geopend. Via de Efteling app kun je bij verschillende eetgelegenheden eten bestellen. Mocht je in Pinokkio's pizza & pasta restaurant willen eten, moet je wel vooraf een tafel reserveren. Toen wij heen gingen, moesten wij online reserveren voor Polles Keuken. Ik heb echter begrepen dat dit niet meer het geval is. De andere restaurants kun je gewoon bezoeken zonder een reservering te maken. Ook in de restaurants en op de terrassen wordt goed afstand gehouden tussen de tafels. Over het algemeen vond ik het prima te doen in de Efteling ondanks de maatregelen. Ja, het was best druk. Maar het is natuurlijk volledig aan jezelf of je heen gaat of niet. Overal stonden desinfectie punten en de meeste mensen hielden wel afstand. Het waren voornamelijk de jongeren die zich daar niet zozeer aan hielden. Volgende keer ga ik denk ik wel liever doordeweeks, maar dat is met name om de drukte bij de attracties zelf een beetje te kunnen vermijden. Maar voor de sfeer zou ik in het weekend zo weer gaan! 

Geen opmerkingen