Mijn ervaring met OrganiCup Menstruatiecup

De een wil er niks van weten en de ander is er razend enthousiast over: de menstruatiecup. Een halfjaar geleden besloot ik de cup van OrganiCup ook een kans te geven. Vandaag deel ik mijn ervaring met OrganiCup met jullie!

Foto: Kaboompics

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is als het ware een cupje die je inbrengt in de vagina en die je bloed tijdens de menstruatie opvangt. Oftewel: met een menstruatiecup heb je geen absorberende producten zoals tampons en maandverband nodig. De meeste mentruatiecups kunnen tot wel 12 uur lang blijven zitten. Je hoeft hem dus maar twee keer op een dag te legen, tenzij je menstruatie heftiger is. De menstruatiecup is dus een duurzaam concept. Als je hem goed schoonmaakt, kan één cup wel zo'n 10 jaar mee! Het is de bedoeling dat je voor en na je menstruatie de cup goed schoonmaakt door hem uit te koken. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Na je menstruatie kun je de cup opbergen in een handig zakje. 

Er zijn verschillende soorten menstruatiecups op de markt en het is een beetje zoeken welke bij jou past. OrganiCup was bij mij al bekend en hoorde ik veel positieve verhalen over. De OrganiCup vind je onder andere bij Etos en Kruidvat. Je hebt keuze uit drie maten: A, B en Mini. De Mini is voornamelijk bedoelt voor tieners. Maat B is voor vrouwen die zijn bevallen. Toen er 25% korting op was, ging ik overstag. Ik kocht de OrganiCup in maat A en ging hem uittesten!

Mijn ervaring met OrganiCup

Het is al een tijd geleden sinds mijn eerste ervaring met de menstruatiecup. Tijdens mijn stage bij Etos kwam ik er voor het eerst mee in aanraking en kocht ik de OrganiCup in oktober. Ik heb hem toen ook trouw een paar maanden gebruikt, maar daarna greep ik sneller 'even' naar een tampon. Vaak omdat dit toch snel en makkelijk is. In het begin vond ik het inbrengen van de cup écht een gedoe. OrganiCup zelf raadt aan om te oefenen met het inbrengen vóórdat je ongesteld moet worden. Ik merkte eerst ook dat ik er nog best onzeker over was. Vooral op stage of als ik een dagje weg ging. 'Zit hij wel goed?', 'Misschien zit hij niet goed en gaat het straks een beetje lekken', etcetera. Maar na hem wat langer te hebben gebruikt, kreeg ik er steeds meer vertrouwen in. Het inbrengen ging makkelijker en soms vergat ik dat ik überhaupt een cup in mijn flammoes had zitten. Oké, niet helemaal vergeten natuurlijk, maar ik maakte mij er niet meer druk om.

Maar toen ik eenmaal weer een 'terugval' had naar de oude vertrouwde tampons, verdween de menstruatiecup in mijn laatje. Totdat ik ongesteld moest worden en ik geen tampons meer in huis had. Ik had ook geen zin om naar de supermarkt te gaan. En toen realiseerde ik mij dat ik nog een menstruatiecup had liggen. Deze heb ik er toen maar weer bij gepakt en ben ik weer gaan gebruiken. En man, wat is dat ding fijn! Je kunt hem gemakkelijk 12 uur lang inhouden. Zelfs op mijn meest heftige menstruatie dagen kan ik hem 12 uur lang inhouden. Dit verschilt uiteraard wel per persoon! Vaak doe ik hem 's ochtends in en dan 's avonds voor het slapen haal ik hem eruit en spoel ik hem om. Dit doe ik gewoon boven de wc pot met een flesje water. Wat trouwens ook een goede tip is voor dagjes weg: zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Dan kun je overal gemakkelijk jouw menstruatiecup verschonen!

Al met al was dit absoluut een goede aankoop. Het scheelt ook zo veel qua geld! Daarnaast voel je hem ook niet zitten, mits je hem goed ingebracht hebt. Dit is wel echt even oefenen, hoor. Maar deze coronatijd is wel geschikt voor het uittesten van een menstruatiecup. Dus, mocht je nog twijfelen: give it a chance!

Gebruik jij een menstruatiecup?


Geen opmerkingen