Mijn eerste keer alleen reizen

Afgelopen zomer ging ik in mijn eentje naar Praag. Voor de aller eerste keer helemaal alleen naar een land en stad waar ik nog nooit eerder ben geweest. Mijn avonturen waren op de voet te volgen via mijn Instagram Stories. Via DM kreeg ik niet alleen veel leuke reacties, maar ook veel vragen. Hoe is het om alleen te reizen?


Het stond al een paar jaar op mijn bucketlist: alleen reizen. In eerste instantie wilde ik weer naar Parijs. Hier ben ik al een paar keer geweest en is dus vertrouwd. Omdat ik het idee had dat ik daarom niet uit mijn comfortzone zou stappen, had ik besloten om naar een stad en land te reizen waar ik nog nooit eerder was geweest: Praag in Tsjechië! Voorheen trok deze stad mij totaal niet, maar ik raakte verslaafd aan de video's van Honest Guide. En voor ik het wist had ik mijn vliegtickets besteld en hostel geboekt. Ik zou het dit jaar toch écht gaan doen!

Een paar maanden voordat ik naar Praag zou vertrekken, had ik er onwijs veel zin in. Ik kon niet stoppen met het kijken van travel vlogs en had een lijstje samengesteld met allemaal tips. Het liefst pakte ik toen al mijn koffer in. Maar een week voordat het echt zou gebeuren, kreeg ik het een beetje Spaans benauwd. There's no going back now. Ik begon het toch een beetje eng te vinden. Allerlei vragen schoten door mijn hoofd. Wat nou als het hostel niet is zoals ik had verwacht? Wat nou als de meiden waarmee ik een kamer deel een nachtmerrie zijn? Wat nou als ik word bestolen? Wat nou als ik helemaal instort en alleen maar in een hoekje wil huilen? Wat nou als...

Toen het eenmaal zo ver was, had ik het besef nog niet echt. Op Schiphol verliep alles soepel en zat ik rustig op mijn laptop het nieuwe seizoen van Stranger Things te kijken. In het vliegtuig was het besef er nog niet. In het busje naar mijn hostel ook nog steeds niet. Maar eenmaal aangekomen op bestemming en ingecheckt in mijn hostel, was het dan eindelijk daar. Het besef dat ik écht niet meer terug kon. Het beangstigde mij eerst een beetje, maar ik raakte al snel aan de praat met mijn kamergenootjes en voelde mij op mij gemak. Daarna ging ik meteen op pad. Ik kocht het boek van Honest Guide bij de dichtstbijzijnde boekenhandel, nam plaats in een parkje en ging rustig mijn weekend uitstippelen. Alleen al daar kon ik onwijs van genieten.


Alleen de eerste dag had ik al veel meer gedaan dan ik had gepland. Doordat je alleen bent, denk je makkelijker: ''Oh, ik ben nu dichtbij dit en dat. Laat ik daar nog even heen gaan!'' Je hoeft geen rekening te houden met iemand anders. Hoewel ik het natuurlijk gezellig vind om samen met iemand een stad te ontdekken, kon ik hier ook wel van genieten. Ik had van mezelf in eerste instantie verwacht dat ik 24/7 met mijn oortjes in zou lopen, maar ik heb ze eigenlijk alleen gebruikt als ik in de bus/tram zat of voor het slapen gaan. Dit had ik eigenlijk niet van mezelf verwacht, maar ik genoot van het geluid om mij heen.

Ik heb zo veel gedaan dat weekend, dat ik daar een heel apart artikel aan kan wijden. Waar ik bang voor was, was dat ik mij zou vervelen. Dat ik niet zou weten wat ik met mezelf aan moest. Maar dat was gelukkig helemaal niet het geval. Ik had eigenlijk nog veel meer willen doen en zien. Even een paar highlights op een rijtje:


  • Om 6 uur 's ochtends een wandeling gemaakt door de oude stad (echt een aanrader!)
  • Een alternatieve tour gedaan 
  • Naar de dierentuin en botanische tuinen geweest
  • Gegeten en Gin & Tonic gedronken op Manifesto Market
  • Het concert van Ed Sheeran bijgewoond (zo. vet.)
Wat ik vooral heb geleerd van dit tripje? Dat ik eigenlijk best onzeker ben en dat ik vaker uit mijn comfortzone mag stappen. Ik had gehoopt dat het alleen reizen mijn onzekerheid wel zou aanpakken, maar ik kan op dit moment niet zeggen dat dat gelukt is. Maar dat kan je ook niet verwachten van een tripje van 4 dagen. Daarvoor zou ik vaker en/of langer weg moeten, denk ik. Gelukkig heb ik ook een positieve kant van mezelf ontdekt en dat is dat ik ondernemend ben. Alleen heeft dat ook weer een beetje een down side: ik heb erg de neiging om alles vol te plannen. Dat heb ik in het dagelijkse leven ook. Ik was erg vermoeid na het tripje, dus een les voor mij was ook dat ik vaker mijn rust moet nemen. 


Iedereen in mijn omgeving verklaarde mij voor gek, toen ik vertelde dat ik in mijn eentje een citytrip zou doen. Maar ik kan het iedereen aanraden om het ooit een keer te doen, echt. Je leert jezelf kennen en je maakt zo'n citytrip dan op een andere manier mee. Dit was mijn eerste keer alleen reizen, maar zeker niet de laatste keer!


1 opmerking

  1. Wat gaaf dat je alleen op reis bent geweest! :-) Praag is ook zo'n fijne stad he. Lijkt mij ook echt tof om een keer in mijn eentje te reizen, misschien dat ik dan naar Berlijn ga. Op die stad raak ik nooit uitgekeken en er valt nog zoveel te ontdekken! :D

    BeantwoordenVerwijderen