5 tips voor de mooiste flatlay foto's!

Flatlay fotografie is een term die veel bloggers bekend voorkomt. Vooral op Instagram zie je de mooiste varianten voorbij komen. Toen ik nog een Instagram account voor mijn blog had, was ik er ook continue mee bezig. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Ik deel daarom vandaag 5 flatlay fotografie tips met jullie!

Flatlay fotografie tips


Je bent ze vast zelf al vaker tegengekomen: de kiekjes die recht van boven zijn genomen. Spulletjes die nonchalant door elkaar liggen of juist heel geordend op een mooi ondergrondje. Flatlays kunnen foto's zijn van werkelijk waar alles: kleding, make-up, eten, stationery, boeken, sieraden... you name it! Regelmatig kreeg ik complimenten over mijn eigen flatlays. Nu noem ik mezelf geen expert, maar ben ik door de jaren heen wel op een paar trucjes gekomen die ik graag met jullie deel.

1. Licht
Licht staat stipt op nummer 1. Als iets belangrijk is bij fotografie in het algemeen, dan is het licht. Het beste licht dat je kunt gebruiken voor flatlay fotografie, is natuurlijk licht van een raam. Zorg er alleen wel voor dat het licht niet te hard is. Hierdoor kunnen namelijk schaduwen ontstaan in je flatlay. Daarom maak ik mijn flatlays graag wanneer het buiten een beetje bewolkt is. De wolken functioneren namelijk als een soort diffuser.

2. Achtergrond
De achtergrond is ook heel belangrijk voor een goede flatlay. Ik heb zelf grote schildersdoeken thuis staan (gekocht voor een paar euro bij de Action) die ik puur gebruik voor het maken van flatlays. Hierdoor heb je een witte achtergrond en genoeg ruimte. Je kunt natuurlijk ook patroontjes gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat het op minimaal A3 formaat is. Zo kun je gemakkelijker van bovenaf fotograferen, zonder dat je kantjes van de grond eronder kunt zien. Probeer de achtergrond ook te matchen met het thema van je flatlay.

3. Creëer lagen
Een van mijn favoriete manieren om flatlays te maken: lagen. Stapelen die props! Een flatlay die uit 1 laag bestaat is heel mooi, maar lagen zorgen voor meer diepte en maakt de flatlay wat speelser. Als ik bijvoorbeeld make-up fotografeer, leg ik onder de producten graag tijdschriften en een notitieboekje. Uiteraard probeer ik die ook weer te matchen met de producten/thema. Experimenteer vooral met de lagen! Je kunt er alle kanten mee op.

Flatlay fotografie met lagen
Een flatlay met lagen die ik vorig jaar heb gemaakt.

4. Prop je flatlay niet vol
Probeer je flatlay niet té erg vol te proppen met leuke dingetjes en datjes. Op die manier kan het erg onrustig worden in je foto. Je weet wat ze zeggen: less is more. Door de achtergrond door te laten schemeren kan juist wat toevoegen aan de foto. Ik schuif zelf veel rond met spullen. Vind ik dat er ergens te veel spullen bij elkaar liggen? Gewoon verschuiven. Blijf spullen verschuiven tot je tevreden bent.

5. Experimenteer!
Last but not least: experimenteer met het maken van flatlays! Flatlay fotografie is een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Ontdek je eigen stijl, wat werkt wel en niet voor jou en schuif met de spullen. Bij mij duurt het ongeveer een halfuur tot een uur totdat ik eindelijk tevreden ben over een flatlay. Je moet dus ook wel geduldig zijn, maar dan heb je ook wat!

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips voor flatlay fotografie. Mocht je zelf nog een goede tip hebben, laat deze dan vooral achter in de comments!

Geen opmerkingen