Gemotiveerd blijven voor je studie: zo doe je dat!

Elk jaar betrap ik mezelf er weer op. Zodra het einde van het schooljaar nadert, zit ik meer met mijn hoofd bij de aankomende zonvakantie dan bij de studie. Hoe houd je jezelf dan gemotiveerd? Ik volgde een workshop 'motivatie' van Wakker Bij Bakker via mijn studie en deel graag mijn opgedane kennis met jullie!


Roos-Veerle Krijnen is student coach bij Wakker Bij Bakker en ik had al eens eerder een workshop van haar gevolgd, namelijk 'effectief studeren'. Het effectief studeren zit er inmiddels wel in bij mij, maar de motivatie iets minder. Tijdens de workshop werden handige tips gegeven en deze deel ik graag met jullie. Lees dus vooral verder al je 5 tips wilt om gemotiveerd te blijven voor je studie!

5 tips om gemotiveerd te blijven

1. Stel doelen op

Stel voor jezelf doelen op aan het begin van het jaar (maar het is nooit te laat om dat nu nog te doen!) en maak hier een duidelijk overzicht van. Dit kunnen doelen zijn op het gebied van je studie, maar ook op het gebied van sociaal, sport, werk of hobby. Je moet je lange termijn doel als het beklimmen van een berg zien. Een berg beklimmen doe je niet in één keer, dus je lange termijn doel haal je ook niet direct. Dit wordt in kleine stapjes gedaan. Na elke stap die je dichterbij komt, mag je jezelf belonen. Op deze manier blijf je gemotiveerd om verder te klimmen. 

2. Plannen

Planning = key. En probeer je ook daadwerkelijk aan deze planning te houden. Omdat we niet de hele dag door kunnen werken, is het belangrijk dat je ook kleine beloningen voor jezelf inplant. Deze kleine beloningen kunnen Netflixen, muziek luisteren, een YouTube video kijken, wandelen, koffie drinken, enzovoort zijn. Het is bewezen dat de meeste mensen zich 2 uur achter elkaar kunnen concentreren. Probeer dit gedurende 2 uur te doen en beloon jezelf daarna met bijvoorbeeld een aflevering van je favoriete serie op Netflix. Op deze manier beloon je jouw gezette stappen en zal de motivatie om door te gaan versterkt worden. 

3. Schakel hulp in als je dit nodig hebt

Het kan voorkomen dat het niet lukt om stappen te zetten, waardoor de kans toeneemt dat je de studiedoelen niet behaald. Ga hierover niet te veel piekeren, want dit zorgt ervoor dat je onzekerder wordt. Piekeren kan stress, somberheid en angst aanwakkeren. Wees niet bang om je gevoelens te delen met je vrienden en/of familie, wellicht dat zij je kunnen helpen. Je zou ook eventueel een coach in kunnen schakelen om hier effectief mee bezig te gaan. 

4. Balanceer je studentenleven

Dit is iets wat ik nog best lastig vind. Ik ben nogal geneigd om mij vooral te focussen op het doen van leuke dingen, dan dat ik mij focus op mijn studie. Tijdens de workshop kreeg ik de tip om je studie dagelijks af te wisselen met belonende activiteiten vanuit je sociale leven, sport, hobby en werk. Dit zal je meer balans geven. Het kan daarom handig zijn om je agenda op te delen in 'moetens' en 'mogens'. De 'moetens' zijn bijvoorbeeld naar college gaan, werken of aan een opdracht voor school werken. 'Mogens' kunnen koffie drinken met vriendinnen, Netflixen, sporten of een andere hobby zijn. Zo krijg je een duidelijk overzicht en balans in je studentenleven. Focus je niet te veel op je studie, maar ook niet te veel op het leven daarnaast. Probeer een goede balans te vinden.

5. Mediteer

En nu hoor ik je denken: mediteren? Ja, dag! Dat dacht ik eerst namelijk ook. Tijdens de workshop hebben we gemediteerd. Die dag had ik 's ochtends gewerkt en was ik daarna naar Amsterdam gereisd voor de workshop. Ik merkte aan mezelf dat ik erg moe was en mij daardoor moeilijk kon concentreren. Nadat we een full body scan hadden gedaan, voelde ik mij meteen weer opgewekt. Ik kon er weer tegenaan. Wat ik nu dus doe, is na een halfuur volle bak aan de studie even 5 minuten de tijd nemen om te mediteren. Na die 5 minuten voel ik mij weer een stuk energieker. Mocht je benieuwd zijn, kijk dan hieronder de body scan die ik dan doe.


Ik hoop dat jij net zo veel hebt aan deze tips als ik. In ieder geval ben ik lekker aan het knallen voor de laatste loodjes van dit schooljaar!

Geen opmerkingen