Van mbo naar hbo: hier moet je op letten!

Waar moet je op letten bij het doorstromen van mbo naar hbo? Als voormalig mbo-student kan ik het mij goed voorstellen dat de overstap naar het hbo erg spannend kan zijn. Ik vond de overstap in ieder geval best spannend, omdat ik op het mbo bang werd gemaakt voor het niveau verschil. Daarom deel ik vandaag mijn tips met betrekking tot het propedeusejaar!

Doorstromen van mbo naar hbo


1. Bereid je altijd voor op de colleges

De grootste fout die ik meteen aan het begin van het propedeusejaar maakte: de colleges niet voorbereiden. Dit houdt in: de stof voor het college doornemen, bestuderen en eventueel al samenvatten. Op het hbo heb je eenmaal minder lesuren. Heerlijk, al die vrije tijd! Zeker, maar het is wel de bedoeling dat jij een groot deel van die vrije tijd aan school besteedt. Op het mbo hoefde je waarschijnlijk nooit lesstof door te nemen voor een lesuur, op het hbo kan ik het je aanraden om dat juist wel te doen. De stof wordt meestal behandeld in de les. Gebruik de les dan ook goed om vragen te stellen over de lesstof en doe actief mee.

2. Begin op tijd met studeren

Deze tip hangt deels samen met tip 1. Het voorbereiden van de colleges zorgt er namelijk ook voor dat je de stof al goed leert kennen. Zo hoef je minder te studeren voor een tentamen. Ik had mijn allereerste tentamen op het hbo niet gehaald, omdat ik simpelweg te laat was begonnen met studeren en ook de lesstof voor de colleges niet had voorbereid. Begin dus op tijd met studeren. Zelf begin ik zo’n twee weken voor een tentamen al met studeren en maak ik een planning. Elke dag bestudeer ik een paar hoofdstukken. Zo hoef je de avond voor het tentamen niet te blokken en is de kans groter dat je een voldoende haalt.


3. Schrijf je eigen samenvattingen

Samenvatten is iets dat ik op het mbo vrijwel nooit hoefde te doen, op het hbo adviseer ik je om dat wel te doen. Ik weet hoe verleidelijk een samenvatting kopen via Stuvia is, maar uit ervaring is blijkt dat je de stof beter onthoudt wanneer je zelf een samenvatting schrijft. Het is meer werk maar dan heb je ook wat. Plus: je kan hem dan zelf ook via Stuvia verkopen. Omdat een hbo-studie eenmaal meer kost dan een mbo-studie, kun je alle extra centjes wel gebruiken.

4. Plannen, plannen en plannen

Op het hbo ligt het werkniveau een tandje hoger dan op het mbo. Tentamens, deadlines en projecten. Het kan nog wel eens verwarrend en erg druk worden. Vooral als je ook en bijbaan hebt, moet je zeker een goede en overzichtelijke planning maken. Voor to-dolijstjes maak ik gebruik van Wunderlist. Wunderlist kun je online gebruiken of als app. In deze app kun je verschillende lijstjes aanmaken. Ik maak altijd per vak een lijstje aan en daarin zet ik ‘taken’: de dingen die ik nog moet doen voor dat vak. Als je iets gedaan hebt, kun je de taak afvinken. Ook motiverend: het lijstje geeft aan hoeveel taken je al hebt voltooid. Hoe meer taken je voltooid, hoe leger het lijstje wordt en hoe minder de stress!

5. Vragen? Stel ze!

In het propedeusejaar krijg je een studieloopbaanbegeleider (afgekort SLB’er). Zo’n persoon is vergelijkbaar met een mentor of coach op het mbo. Regelmatig zal je korte gesprekken hebben met hem of haar over je studievoortgang. Mocht er iets niet duidelijk zijn of er is wat anders aan de hand, kun je altijd bij deze persoon terecht. Schroom dan ook vooral niet! Blijf niet zitten met je vraag, maar stuur je SLB’er direct een mailtje of een appje.
Momenteel zit ik in het derde jaar van mijn hbo-studie, maar ik kan mij het propedeusejaar nog heel goed herinneren. Op het mbo werd ik altijd bang gemaakt met presentaties van oud-mbo’ers die ook de overstap hadden gemaakt naar het hbo. Door deze presentaties begon ik zelfs te twijfelen aan mijn keuze. Ik ben blij dat ik het uiteindelijk toch wel heb gedaan. Of ik de overstap moeilijk vond? Ondanks het eerst erg wennen was, heb ik toch mijn propedeuse in één keer gehaald. Als je iets echt graag wilt en je doet een studie waar jij in geïnteresseerd bent, dan komt het helemaal goed!

Dit artikel verscheen eerder op Studentmind. 

Geen opmerkingen