Ik heb een beugel!

Een volwassene met een beugel, het lijkt alsof er een taboe op heerst. Echter zijn er tegenwoordig steeds meer volwassenen die een beugel nemen, waaronder ik. Ik wilde vanaf mijn 16e al een beugel, maar mijn tandarts zag dat niet zitten. Nu ben ik 22 jaar en heb ik zelf de stap genomen: ik heb een beugel! Ik wilde hier eerst geen artikel over schrijven, maar omdat ik veel vragen hierover krijg (waarom, voor hoe lang etc.) heb ik besloten om er toch nog een artikel over te schrijven.


WAAROM HEB IK EEN BEUGEL

Wie mij in het echt kent of wel eens heeft gezien, weet dat mijn voortanden iets naar binnen staan/stonden. Dit heb ik al van jongs af aan, daarom wilde ik op mijn 16e hier graag een beugel voor. Mijn oude tandarts stond niet achter dit idee, omdat hij van mening was dat het niet nodig was. Op mijn 16e stonden ze nog maar een klein beetje naar binnen, maar door de jaren heen werd dit erger. Ik werd er onzeker van. Na meerdere keren zeuren bij mijn tandarts en weer geen medewerking, besloot ik over te stappen naar een andere tandarts. Bij mijn eerste controle meteen laten weten dat ik al heel lang een beugel wil, maar helaas. Ook deze tandarts moest er niks van weten. Op mijn 16e had ik er nog niet heel veel last van qua pijn, maar het afgelopen jaar wel. Ik voelde gewoon dat ze steeds meer naar binnen gingen staan en heb nachten gehad waarin ik geen oog dicht kon doen door de pijn. Ik was het zat en ben toen zelf naar de orthodontist gestapt. 

Ik kon het op foto's meestal goed camoufleren, maar op deze kan je wel zien dat mijn voortanden wat naar binnen staan. 

ZELF NAAR DE ORTHODONTIST

Ik had mij laten vertellen dat je ook zonder doorverwijzing van je tandarts je kan inschrijven bij een orthodontist. Ik heb mij toen meteen ingeschreven en een week later had ik al mijn intake afspraak! Ze gingen kijken naar mijn gebit en daaruit is gebleken dat ik voor mijn 18e al een beugel had moeten hebben. Ik kom ruimte tekort in mijn mond, waardoor mijn tanden plaats moesten maken. Hierdoor gingen mijn twee voortanden dus steeds meer naar binnen staan. Daarnaast heb ik ook een flinke overbeet, waardoor mijn kiezen niet op elkaar passen. Het is zelfs zo erg, dat mijn onderste kaak naar achter is gaan staan. Zelf was mij dit nog nooit opgevallen, maar toen ik de foto's van mijn profiel zag (de foto's die gemaakt werden voor het onderzoek), schrok ik wel. Om dit helemaal goed te krijgen, moet ik een kaakoperatie. Iets waar ik wel tegenop zie. 

SOORT BEUGEL

Het is allemaal heel snel gegaan. De dag na mijn behandelafspraak kon hij meteen geplaatst worden! Ik had twee opties: eerst een kaakoperatie en dan een beugel of eerst een beugel en daarna een kaakoperatie. Een kaakoperatie is niet niks (ze moeten mijn kaak dan breken) en zag ik niet zitten vanwege school en werk, dus heb ik besloten eerst een beugel te nemen. Achteraf bleek dat ook wel logischer, want dan kunnen ze zien hoe mijn bovenste tanden uiteindelijk komen te staan. Ik heb nu alleen boven een beugel, omdat mijn onderste kaak enkel gecorrigeerd kan worden door middel van een kaakoperatie. Ik heb gewoon een metalen slotjes beugel. Het staat een beetje gek, maar ik moet hem maar een jaar dragen. Misschien zelfs korter, met een beetje mazzel. 

Beugelbekkie!


De een verklaart mij voor gek, de ander vindt het stoer dat ik op deze leeftijd nog een beugel durf te dragen. Ik ben er in ieder geval blij mee. Eerlijk toegegeven: toen ik hem net had, maakte het mij nog onzekerder. Vooral eten blijft een dingetje. Uiteten gaan zie ik steeds meer tegenop. Na elke maaltijd moet ik mijn beugel wel schoonmaken, omdat er al-tijd iets tussen blijft zitten. Maar ik probeer nu vooral aan het eindresultaat te denken. Ik ben nu een maand verder en zie (en voel) al resultaat. Het is nog even doorbijten, maar aan het einde van de rit zal het het waard zijn.

Ben je volwassen en twijfel je ook om een beugel te nemen? Stuur mij vooral een berichtje via Instagram of een mailtje met jouw vragen! 

1 opmerking

  1. Hij staat je goed hoor Chelsey. Gewoon even doorzeten. Op naar een stralend gebit. Succes

    BeantwoordenVerwijderen