Fake influencer recruitment campagnes via Instagram

Instagram is een prachtig platform om jouw merk of bedrijf onder de aandacht te brengen. De meeste merken doen dit graag door middel van influencers. Wat mij echter is gaan opvallen, is dat steeds meer bedrijven influencers zoeken via dit platform. Het waren eerst voornamelijk kleinere boetiekjes, maar er doken ook steeds meer accounts op als 'zarainfluencersofficial' en 'levismode'. Zijn deze accounts echt of is het een scam?


Wat doen influencer recruitment accounts op Instagram?

Accounts van 'merken' die zogenaamd op zoek zijn naar influencers en ambassadors plaatsen berichten  met de boodschap dat zij influencers zoeken. Ze beloven je gratis kleding/spullen en geld in ruil voor reclame. Ze stellen vaak bepaalde eisen. Je moet meestal een model of influencer zijn en een x aantal volgers hebben. Als je kans wil maken, moet je het account volgen, vrienden taggen in het bericht en het bericht vervolgens nog delen via Instagram Stories. Klinkt allemaal wel fair, toch? Maar hoe écht zijn deze accounts? Zijn ze daadwerkelijk op zoek naar influencers en ambassadors of is het een scam? 

Levi's influencer recruitment

JD Sports influencer recruitment

JD Sports & Levi's

Ik ben op zoektocht gegaan en heb een aantal influencer recruitment accounts gevonden die claimen van o.a. JD Sports of Levi's te zijn. Ik besloot de echte Instagram accounts van JD Sports en Levi's een dm te sturen met de vraag of 'jdsportsinfluencers' en 'levismode' van hun is. Zie hieronder de reacties die ik van hen heb gekregen. 


De screenshots liegen er niet om. Ik had meerdere merken een dm gestuurd, maar kreeg enkel reacties van JD Sports en Levi's. Toch zegt dit genoeg. Lees hier bijvoorbeeld een artikel over de influencer recruitment campagne scam van Nike. Daarnaast: als een merk influencers wil inzetten, dan zullen zij zélf onderzoek doen en de potentiële influencers selecteren. Vervolgens worden deze influencers (meestal) benaderd via de mail. 

Maar, wat gebeurt er uiteindelijk met deze scam accounts? 

Ik besloot een paar accounts te gaan volgen om te kijken of ze nog zullen veranderen en of er daadwerkelijk influencers geselecteerd worden. Zo volgende ik een tijdje 'balr.influencer', maar toen ik deze weer wilde op zoeken, was hij ineens verdwenen. Het kan natuurlijk ook zijn dat het account is verwijderd, maar toen ontdekte ik nog iets. 


Ik was door mijn tijdlijn aan het scrollen, toen ik op een bericht van 'escroc.clothing' belandde. 'Huh, hoe komt dit opeens in mijn tijdlijn?'. Ik ben dit account namelijk nooit gaan volgen. Zal het een van de recruitment accounts zijn die ik wel volgde en heeft die het account omgezet? Het account van 'balr.influencers' kon ik niet meer terugvinden, terwijl ik die wel volgde. Het account 'escroc.clothing' is nog steeds een influencer recruitment account, maar ze verkopen ook eigen kleding. 


Ik denk dat neppe influencer recruitment campagnes worden opgezet onder de namen van grote merken (waar iedereen wel mee zou willen samenwerken), ze zoveel mogelijk volgers proberen te vergaren, om het vervolgens om te zetten naar een account van bijvoorbeeld hun eigen merk. Het zou een slimme manier zijn om snel aan veel volgers te kopen, moet ik eerlijk toegeven. Maar helemaal eerlijk is het niet. De influencer recruitment campagnes van kleinere en onbekendere boetiekjes lijken mij wel betrouwbaarder. Ik heb namelijk diverse keren gezien dat er daadwerkelijk influencers werden uitgekozen die kleding ontvingen ter promotie. Maar trap niet in de influencer recruitment campagnes van accounts die zich voordoen als grote namen zoals Zara, Levi's en BALR, want deze zijn 100% een scam!

Ik ben erg benieuwd naar wat jullie vinden van dit fenomeen. Laat het weten in de reacties!

1 opmerking

  1. Wow! Ik wist dit helemaal niet. Ik heb zelf ook nog niet eerdere dit soort accounts voorbij zien komen. Super goed dat je dit deelt!

    BeantwoordenVerwijderen