Het leed dat Instagram heet | Comment pods, volgers kopen & meer

Ik heb een beetje een haat-liefde relatie met Instagram. Termen als shadowban, rebound accounts, engagement, comment pods, fake influencers et cetera vliegen om je oren. In 2016 begon ik op mijn Instagram Life as Chelsey mijn blog te promoten. Uiteindelijk werd het meer dan enkel de nieuwe blogposts delen. Het werd een dagelijkse bezigheid en dit zorgt ook voor de nodige frustraties. Ik zet er een paar voor jullie op een rijtje.

Instagram feed Life as ChelseyCOMMENT PODS

Als je een beetje actief bent op Instagram, ben je er wellicht al mee bekend: de zogenoemde comment pods. Voor degenen die niet weten wat comment pods zijn: comment pods zijn groepjes met maximaal 15 andere accounts. Zodra iemand een nieuwe foto heeft, wordt dit gedeeld in de groep en is het de bedoeling dat de rest erop reageert en de foto liked. Met deze groepjes proberen Instagrammers het algoritme (dat niemand ooit zal begrijpen) te omzeilen. Comments en likes binnen 20-30 minuten na het plaatsen van de foto zouden cruciaal zijn voor je bereik. Deze groepjes zouden moeten zorgen voor meer engagement, meer bereik en dus meer volgers. Bij mij was dit ook het geval. Met de nadruk op was. 

Er wordt gespeculeerd dat Instagram nu ook in de gaten houdt of je 'vals speelt'. Of dit echt waar is, kan ik helaas niet zeggen. Maar er wordt bijvoorbeeld gezegd dat Instagram het door heeft als continue dezelfde mensen reageren op je foto's. Zo zijn er ook nieuwe regels bijgekomen in sommige groepjes. Je mag bijvoorbeeld niet enkel meer 'nieuwe foto' zeggen (omdat IG dit kennelijk ook ziet?), maar je moet dit aangegeven met een bepaalde emoji. Tegenwoordig zijn er ook groepjes die een nepaccount aanmaken die iedereen moet volgen. Als iemand een nieuwe foto plaatst, moet diegene dat account taggen en dan moet de rest de foto liken en reageren. Oftewel: een hoop moeite om het algoritme de baas te zijn.

DE PERFECTE FEED

Voorheen kon het mij bar weinig schelen of mijn foto's bij elkaar pasten of niet. Tegenwoordig ben ik er een beetje obsessed mee bezig. Ik verander continue van filter en gebruik de app Preview bijna dagelijks. Preview is een app waarmee je je feed als het ware kunt inplannen, zonder daadwerkelijk iets te posten. Heel handig! Maar ook frusterend. Vorig jaar was ''Wat heb je mooie wenkbrauwen'' het ultieme compliment dat je kon krijgen. Anno 2018 is dat ''Wat heb je een mooie feed'' geworden. In ieder geval, daar lijkt het op. En ik betrap mezelf er ook stiekem op. Ik volg een account liever wanneer diegene een mooie feed heeft of mooie foto's plaatst. Draait het daar eigenlijk wel om? 

VOLGERS KOPEN

Iemand die eerst 3.000 volgers had en de dag erna ineens 10.000. Ja, we weten allemaal wel dat diegene volgers heeft gekocht. Paar tientjes en je hebt het voor elkaar. Alleen zijn het wel inactieve accounts die zij kopen. Deze 'volgers' doen niks. Ze liken je berichten niet en ze reageren er ook niet op. Dit soort accounts hebben vaak gemiddeld 200 likes met een handje vol reacties. En toch krijgen zij alles voor elkaar. De leukste samenwerkingen, uitnodigingen voor persevents van grote merken, ga zo maar door. Ook hier kon ik mij onwijs druk om maken. Waarom zij wel en ik niet? Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik ook aan volgers kopen heb gedacht. Niet meteen 10.000, maar bescheiden 3.000 om de 5.000 in ieder geval gepasseerd te zijn. Maar wil ik dat echt? Nee. Ik sta ook absoluut niet achter het kopen van volgers. Eerst maakte ik mij er zo druk om, maar in the end moet iedereen lekker doen wat hij of zij wilt. 

REBOUND ACCOUNTS

Nog zo'n irritante fenomeen: rebound accounts. Beter bekend als de accounts die je elke dag 10 keer volgen en weer ontvolgen. Door middel van deze tactiek hopen zij dat je het niet doorhebt en hen blijft volgen. Ik heb meerdere malen dit soort accounts aangesproken en gevraagd waarom zij dit doen. Dit doen zij vooral om op te vallen. Opvallen doen ze zeker, maar in negatieve zin. Dit is weer zo'n gevalletje: lekker doen wat je zelf leuk vindt. Maar aan de ene kant: door dit soort accounts lukt het mij ook niet om mijn doelen te behalen. Dat vind ik het meest frustrerend. 

Dit zijn een paar frustraties die ik ervaar op Instagram. Ik ben dol op Instagram, daar niet van. Ik hou van foto's maken, deze bewerken, plaatsen en het contact met mede bloggers/Instagrammers. Maar het is niet meer zoals het eerst was. Alles moet perfect zijn en als je geen 10.000 volgers of een perfecte feed hebt, ben je niet interessant. Die druk voel ik enorm, maar ik probeer dit wel meer los te laten en gewoon weer old school te genieten van de mooie plaatjes op Instagram. 

En: wat vind jij? 

Liefs,
Chelsey


7 opmerkingen

 1. Ik vind instagram heel erg leuk en kan mij soms verbazen over bloggers die in no-time duizenden maar dan ook duizenden volgers heeft. Ik probeer het lekker te laten gaan, zij doen het dan ook niet met plezier en alleen maar om samenwerkingen te krijgen.
  Ik vind het belangrijk dat ik plezier heb in de foto's die ik plaats!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal toegeven dat ik ook in een instagram pod zit, maar ik doe het eigenlijk vooral voor de gezelligheid! Het is ook best handig om op die manier tips en dergelijke uit te wisselen. Maar ik herken je frustraties verder wel! Zeker die rebound accounts, vreselijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed artikel, zo herkenbaar ook! Ik zit wel in twee zogenoemde pods, maar dit zijn accounts en bloggers die ik ook leuk vind of persoonlijk ken, dus het voelt zeker niet als een verplichting. De laatste tijd probeer ik het wat minder serieus te nemen allemaal, wat minder kritisch te zijn en gewoon foto's te plaatsen die laten zien hoe ik ben. Ik heb er nog steeds heel veel plezier in, maar ik voel soms ook wel een beetje druk. En de accounts die mij telkens volgen en ontvolgen blokkeer ik gewoon, doeiiii!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat moeilijke woord ken ik niet.
  Ook niet andere moeilijke woorden.
  Niets ervan....
  Voor mij is Instagram voor de fun en om op de hoogte kunnen zijn van de laatste fashiontrends en beauty etc....
  Goed artikel....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan me 100% in jouw artikel vinden, goed geschreven meis!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap je frustratie! Ik kreeg er opeens ook een boel bij, ben nu bezig met opruimen, maar gooi ik 50 weg, dan krijg ik er weer 50 de volgende dag bij! Dus ik hou er mee op! Dan maar minder reacties en likes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo herkenbaar allemaal (helaas..) soms is het niet meer leuk he...

  BeantwoordenVerwijderen