Ben jij verslaafd aan je telefoon?

Wist je dat wij gemiddeld 150 keer op een dag op onze telefoon kijken? Ja, dat is even schrikken, hè. Ook ik spendeer aardig wat tijd op mijn telefoon. Even snel mijn mailtjes checken, door mijn tijdlijn op Instagram scrollen, de memes bekijken waarin ik ben getagd op Facebook of even mijn vriend een appje sturen. Ik merkte dat ik op mijn stage ook regelmatig mijn telefoon oppakte om even de meldingen te checken. Hierdoor ben ik mij gaan afvragen: hoeveel tijd spendeer ik eigenlijk op mijn telefoon? Speciaal voor deze blogpost ben ik een week lang gaan bijhouden hoeveel uur ik spendeer op mijn telefoon en vandaag deel ik mijn bevindingen met jullie!


Om hierachter te komen heb ik de app RealizD (gratis) gedownload op mijn telefoon. Dit is dus een app die jouw mobiele activiteiten bijhoudt. Niet specifiek welke apps je gebruikt, maar de tijd die je spendeert op je telefoon. Daarnaast houdt hij ook je statistieken bij en kun je een daglimiet instellen. Stel, jij stelt in dat je maximaal 2 uur mag spenderen op je telefoon en je hebt dit limiet bereikt, wordt je geforceerd om je telefoon te laten liggen. Deze app zorgt dus voor inzichten in je mobiele gebruik en helpt je om als het ware af te kicken. Ik heb de app uitgetest en ga vandaag met jullie mijn bevindingen delen! Spannend.

Ik ben begonnen met het gebruiken van de app op vrijdag 26 januari, 2018. Dit was een stagedag. Na stage ging ik meteen door, omdat ik uiteten ging met vriendinnen en daarna naar de bioscoop. Daardoor had ik verwacht dat het wel zou meevallen. En daar had ik (gelukkig) gelijk in. In de screenshots hieronder zie je de statistieken van die dag. In totaal heb ik dus 1 uur en 54 minuten gespendeerd op mijn telefoon, wat ik nog best vind meevallen. Ik heb mijn telefoon 70 (!) keer opgepakt die dag. Hier schrok ik dan wel weer van. Ja, het is niet 150 keer zoals er geconstateerd werd. Maar alsnog. De pickup interval is 13 minuten. Tussen het oppakken van mijn telefoon zat dus telkens 13 minuten. De langste tijd die ik die dag heb gespendeerd op mijn telefoon is 19 minuten.


Zaterdag 27 januari had ik afgesproken om foto's te gaan maken in Egmond. Dus toen spendeerde ik sowieso veel tijd op mijn telefoon. 2 keer 20 minuten in de bus, wachten op het station, foto's maken met mijn telefoon, foto's uitkiezen en verwijderen, foto's bewerken en ondertussen Instagrammen, appen en Facebooken. Daarnaast heb ik ook veel muziek geluisterd. 's Avonds ging ik met mijn vriend uiteten en naar de bios. Ik schrok echter wel van de statistieken. Ik heb zaterdag 4(!) uur en 15 minuten op mijn telefoon gezeten en heb hem 109 keer opgepakt! Dat komt al dichterbij het gemiddelde van 150 keer...


Zondag sliep ik uit en daarna moest ik werken. Foto's maken in een lingeriewinkel en dat deed ik gewoon met mijn telefoon. Daarna was het zoals een zondag hoort te zijn: lui op de bank voetbal kijken. Ik heb wat gewerkt aan mijn blog en besloot daarna lekker op mijn bed te relaxen met Netflix en mijn telefoon weg te leggen. Ik had die dag 3 uur en 19 minuten gespendeerd op mijn telefoon, ondanks het foto's maken met mijn telefoon. Ik had die dag in total 87 keer mijn telefoon opgepakt en de langste tijd die ik erop heb gespendeerd is 23 minuten.


Ik wilde de app eigenlijk alleen in het weekend uittesten, maar was toch wel benieuwd naar een hele week. Dus, hieronder de statistieken van maandag 29 januari t/m donderdag 1 februari (aangezien ik de vrijdag al heb gedaan). Maandag, woensdag en donderdag had ik stage. Dinsdag ben ik naar de Efteling geweest, daardoor heb ik veel muziek geluisterd en op mijn telefoon gezeten in de trein. Daarnaast maakte ik sfeerbeelden in het pretpark voor een video. Donderdag... heb ik geen goede verklaring voor eigenlijk. Alleen dat alles fout ging toen ik 's avonds twee taarten wilde maken. Verder heb ik gewoon veel tijd op mijn telefoon gespendeerd toen.Conclusie: ik had meer uren verwacht, omdat ik veel op mijn telefoon bezig ben voor mijn blog. De uiteindelijke resultaten vind ik best meevallen. Voor mij is 2-3 uur op een dag nog wel redelijk, omdat ik zelf in gedachten had dat dit 6-7 uur zou zijn (ja, echt). Daarnaast denk ik ook dat het voor iedereen anders is. Iedereen verstaat onder 'veel' weer een ander aantal uren. Maar ik heb het zogenoemde gemiddelde van 150 pickups niet behaald. Of ik verslaafd ben? Tegenwoordig is iedereen wel een beetje verslaafd. Kijk voor de gein maar eens om je heen als je op het station staat te wachten. Ik had het idee dat ik wel meer uren spendeerde op mijn telefoon, maar dat valt uiteindelijk wel mee. 3-4 uur vind ik toch wel té veel en ik denk dat ik daarvoor een limiet ga instellen op deze handige app!

Meer lezen over telefoonverslaving? Klik dan even hier :).

En wat denk jij? Ben jij verslaafd aan je telefoon?

Liefs,
Chelsey7 opmerkingen

 1. Heel interessant om te zien! Ik denk dat ik zelf niet eens zo'n app durf te downloaden omdat het echt te schrikbarend zou zijn, hahah!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben absoluut verslaafd, maar inderdaad spendeer ik gewoon ook heel veel tijd op mijn telefoon voor Social Media en mijn mail wat ik gebruik voor mijn blog..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat je dit hebt getest! Ik heb het ook weleens gedaan maar schrok zo van de cijfers dat ik de app snel weer verwijderde.... Haha. Probeer wel steeds meer te letten op mijn telefoongebruik en leg hem ook bewust weg, ben best bang om verslaafd te raken aan dat ding. Al ben ik dat al wel een beetje..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet deze app ook eens proberen, super interessant! Maar ik denk wel dat het mega confronterend gaat zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat confronterend dit haha! Bij mij zouden de statistieken er ook ongeveer zo uitzien hoor. Komt ook doordat ik redelijk veel op Instagram zit, voor de rest gebruik ik mijn telefoon eigenlijk niet zoveel...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb deze app ook al eerder gebruikt. Wat ik wel jammer vond was dat zelf al wil je gewoon het uur checken, het direct als een pick-up wordt gezien. Dan vond ik het wat minder representatief want ik kan soms elke 10 minuten kijken hoe laat het is en dan zit ik zogezegd al weer een aantal seconden aan men telefoon geplakt.. Verder vond ik het wel interessant om uit te testen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw zo confronterend!! Ik ga het ook maar uittesten, ik denk dat ik echt ga schrikken als ik zie hoevaak ik op mijn telefoon zit.

  BeantwoordenVerwijderen