Waarom volgen wij elkaar eigenlijk?

Ik denk dat we wellicht allemaal wel al bekend zijn met de irritante 'volg-ontvolg' hype op Instagram. Er zijn bloggers/influencers die op die manier meer volgers willen vergaren. En het lukt ze meestal ook nog. Ik heb het ook elke dag te maken met tientallen 'volg-ontvolgers' die jou ontvolgen als jij ze niet terug volgt. Is dat de enige reden waarom je mij bent gaan volgen? Omdat je wilt dat ik je terug volg, zodat jij er weer een volger bij hebt? Waarom volgen we elkaar eigenlijk nog op social media?

Foto: Kaboompics
Doordat ik op Instagram zag dat bloggers, die net een paar maanden bezig waren met bloggen, allerlei samenwerkingen kregen omdat ze zo veel volgers hebben door het 'volg-ontvolg' spelletje, raakte ik een beetje in een sleur. Ik blog al zo'n 3 jaar en ben ook al 2 jaar actief op mijn bloginstagram. Waarom wordt er niet naar mij gekeken? Waarom zij wel en ik niet? Uiteindelijk heb ik mij daar overheen weten te zetten en kreeg ik weer plezier in Instagram. Maar toen kwam het volgende.

Volgen mensen mij omdat ze daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in mijn content of omdat ze zelf meer volgers willen? Als ik ook kijk naar hoeveel volgers er elke dag bij komen, maar ook weer gaan, raak ik wéér gedemotiveerd. Soms ben ik in zo'n bui en heb ik zin om nieuwe accounts te ontdekken. Kom ik een account tegen met foto's die ik oprecht tof vind, dan volg ik diegene. Maar ik vraag mij af of dat ook bij mij gebeurt. Ik betwijfel het, als ik naar mijn Followers app kijk. Natuurlijk wil ik ook meer volgers, maar op deze manier lukt dat gewoon niet.

Ik blijf al een tijdje hangen op de plusminus 1.940 volgers. Zeur niet, Chels. I know. Maar als ik kijk naar hoeveel volgers ik erbij krijg op een dag en hoeveel er weer weg gaan, dan wordt het gewoon frustrerend. Inmiddels heb ik ook al een ontiegelijk lange 'Blacklist' met allemaal accounts die meedoen aan het 'volg-ontvolg' spelletje en een hoop zijn ook geblokkeerd. En ergens vind ik het ook oneerlijk dat zij wél zoveel volgers krijgen, terwijl ze het op die manier eigenlijk helemaal niet verdienen.

Soms betrap ik mezelf ook wel eens op het volgen van accounts waarbij ik kan zien dat ze heel veel accounts volgen en waarvan ik weet dat ze mij vast ook wel terug zullen volgen (want: hey nog een volger erbij!). Dit hoort eigenlijk niet de mentaliteit te zijn. Je hoort iemand niet enkel te volgen, in de hoop dat diegene je terug zal volgen. Sinds wanneer gaat het niet meer om de content die iemand plaatst maar om de volgers aantallen?

Hoe ervaar jij dit?

Liefs,
Chelsey

16 opmerkingen

 1. Ik volg echt alleen mensen als ik het leuk vind om te volgen, om de persoon of om de content. Niet om het volgen en hopen dat ze me terug gaan volgen. Kunnen mensen bij mij doen, maar ik lig daar niet wakker van en negeer het.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hetzelfde als jij mijs, ik vind het bloedirritant! Misschien ben ik nog wat harder dan jij hierin want ik misgun het zulke mensen dus gewoon om succes te krijgen. Stoort me heel erg om dat te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit ook altijd zooooo irritant en vervelend! Ik verlies ook elke dag best wel veel volgers, maar krijg er daar in tegen ook wel weer veel bij! Maar je moet je er inderdaad maar gewoon over heen zetten girl! Ik blog omdat ik het leuk vind om content te creëren! EN ik vind het zo tof om bloggers te volgen, hoe 'groot of klein' ze ook zijn :).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel irritant, dat volg-ontvolg spelletje. Vaak kun je wel zien welke mensen je alleen maar volgen om zelf gevolgd te worden als ze belachelijk veel mensen volgen. Ik probeer me er niet meer mee bezig te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo herkenbaar en zo vervelend.. ik vind het ook zo jammer dat deze manier zo'n hype is in de bloggerswereld. Totaal niet leuk!
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo herkenbaar.. soms denk ik ook, wat is er toch mis met mijn instagram? Ik zou graag meer volgers willen maar vaak ontvolgen er vele mij ook! Soms moet ik er zoveel moeite voor doen om mijn volgers te behouden dat het wel eens vervelend word. Dus ja, ik begrijp je heel goed!

  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed artikel Chelsey! Ik herken me wel in wat je zegt: het demotiveert soms wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heeel herkenbaar!! Ik heb ook besloten niet mee te willen doen aan dat volg-ontvolg spelletje en gewoon foto's te plaatsen omdat ik dat graag doe. En andere accounts volg ik omdat ik de foto's mooi vind en de mensen erachter inspirerend. Maar toch betrap ik mezelf erop dat ik het gevoel heb dat mijn foto's niet goed genoeg zijn 'want ik heb nog helemaal niet veel volgers'. Het blijft een lastig wereldje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het rete-irritant en ik kan idd die mensen er zo uit plukken die me dan gaan volgen en me vervolgens een dag later ontvolgen (zijn idd vaak mensen die zelf 6000 mensen volgen ofzo). Maar anyway, ik maak foto's voor mijn Instagram omdat ik dat leuk vind, volgers of likes interesseren me weinig meer. Als iemand mijn account leuk vindt, vind ik dat zelf alleen maar lief om te horen/merken, als iemand me wil ontvolgen doet diegene z'n best maar, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Herkenbaar. Dat mensen zoiets doen is nog tot daar aan toe, maar dat het kennelijk ook 'werkt' en bedrijven dat niet zien.. Dát is vervelend. Ik vind Instagram ook niet meer zo leuk. Deels door dat volg-ontvolg gedoe, maar ook door het algoritme, shadowban en meer van dat soort onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan er ook echt niet goed van worden dat mensen je gaan volgen en dan een dag later weer ontvolgen. Niet dat ik graag erg veel volgers moet hebben maar het heeft gewoon geen nut dit spelletje. Volg iemand als je dat wilt en als je het niet wilt doe het dan ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan mij echt helemaal bij je aansluiten en vind dat spelletje zo'n onzin! Ik doe niet veel met mijn blog-Instagram account en ik volg daarom daarop ook alleen bloggers en vloggers die ik echt leuk vind. Op mijn persoonlijke account volg ik vrienden, familie, artiesten en de bloggers die ik echt leuk vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Volgens mij is instagram niet gemaakt voor dat volg-ontvolg spelletje. Super irritant vind ik het. Volg me omdat je me interessant vind en anders niet haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Inderdaad stom. Wanneer mensen gaan volgen & ontvolgen, blokkeer ik ze ook altijd meteen. Daar heb ik verder niets mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik begrijp wel wat jij bedoelt, ik herken het namelijk ook. Het volgen ontvolgen vind ik zwaar irritant en ik ben ook al een aantal keer geblokkeerd door dit soort accounts omdat ik er wat van heb gezegd. Volg mij gewoon omdat je mij wil volgen en niet in de hoop dat ik je meteen terug ga volgen. Heel irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind dit zooooo ontzettend irritant. Voor mij is eerlijk gezegd de Instagram lol er wel een beetje vanaf. Mede door dit en de nieuwe algoritmes.

  BeantwoordenVerwijderen