Overstap van MBO naar HBO - Q&A | Personal

Degenen die mijn blog al een tijdje volgen, kennen mijn overstap updates vast wel. Vorig jaar haalde ik mijn Administratie niveau 4 diploma op het Horizon College in Alkmaar en begon ik aan mijn volgende avontuur: Media, Informatie en Communicatie op het HBO. Op het MBO werd ik vaak bang gemaakt. ''De overstap is gigantisch.'', ''Velen halen de overstap niet.'' en ga zo maar door. Ik ontvang regelmatig vragen over mijn overstap en daarom leek het mij leuk om een Q&A erover te houden. Dus, ben jij van plan om de overstap te maken, maar houdt iets je toch nog tegen? Lees dan vooral even verder!


''Vond je de stap ontzettend groot van het MBO naar het HBO?''
Dit is wel de meest voorkomende vraag. Niet zo gek natuurlijk. In de eerste paar updates kun je lezen dat ik het af en toe nog wel lastig vond. Maar uiteindelijk viel het allemaal reuze mee! Ook ik werd op het MBO bang gemaakt voor de overstap. Ja, het niveau ligt eenmaal wat hoger op het HBO dan op het MBO en er wordt van je verwacht dat ze zelfstandig aan de slag kunt gaan. Als je van jezelf weet dat je het niveau aankan en je bent zelfstandig, dan valt de overstap echt wel mee!

''Is het HBO veel moeilijker dan MBO?''
Zoals ik hiervoor al zei, ligt het niveau op het HBO hoger dan op het MBO. Het MBO ging mij gemakkelijk af en daardoor wist ik dat ik het HBO ook aan zou kunnen. Je moet dus echt van jezelf weten dat je een hoger pitje aankan. Als ik het HBO nu vergelijk met het MBO, vind ik het HBO zeker wel lastiger. Maar dat komt meer doordat het tempo op het HBO veel hoger ligt. Kwestie van goed plannen en je ook daadwerkelijk aan die planning houden!

''Wat zijn de verschillen tussen het MBO en HBO?''
Hier even de grootste verschillen op een rijtje:
•  Het tempo ligt op het HBO hoger dan op het MBO
•  Op het HBO wordt er van je verwacht dat je zelfstandig aan de slag kunt gaan
•  Je hebt veel minder contacturen op het HBO dan op het MBO
•  Er wordt strenger en kritischer gekeken naar je werk op het HBO
•  De stof is lastiger en de boeken zijn dikker
•  Een HBO opleiding kost veel meer dan een MBO opleiding. Vooral qua boeken
•  Je moet meer thuis doen. Denk aan opdrachten maken en alvast de stof doornemen

''Welke opleiding deed je eerst en waarom ben je een andere gaan doen?''
Pfoeh, heb je even? Haha. Hiervoor deed ik dus Administratie op het MBO. Hier heb ik 3 jaar over gedaan (1 jaar niveau 3 en 2 jaar niveau 4). Toen ik mij moest gaan inschrijven voor een MBO opleiding, had ik nog geen idee wat ik wilde gaan doen later. Er werd mij toen aangeraden om Administratie te doen, omdat het een goede basis is. Het liefst deed ik meteen niveau 4 toen ik van het VMBO afkwam, maar omdat ik geen 7 stond voor wiskunde moest ik niveau 3 doen. Dus, ik deed er iets langer over dan verwacht, maar ik had wel meer tijd om na te denken. In het eerste jaar van niveau 4 zat ik de hele tijd met Leisure Management in mijn hoofd, totdat ik naar de open avond van Media, Informatie en Communicatie ging. Ik was vrijwel meteen om en heb mij direct ingeschreven voor MIC. Administratie is niet heel spannend. Je zit achter een bureautje en tikt wat cijfers in. Contact met bedrijven en financiële zaken. Mijn stages waren leuk, daar niet van, maar ik miste de creativiteit. Ik had dan wel mijn blog, maar ik zag mij later niet 40 jaar lang op een kantoortje zitten, facturen inboeken. Sowieso interesseert de media mij enorm en kan ik mijn creatieve ei kwijt op deze opleiding!

''Is het waar dat het eerste jaar het zwaarst is?''
Ik zit nu zelf in mijn propedeuse jaar, daardoor kan ik nog niet zeggen of dit jaar de zwaarste zal zijn. Maar ik denk dat het eerste jaar wel wat zwaarder is voor studenten die van het MBO afkomen. Je moet toch aan een aantal dingen wennen en je weg nog vinden. In mijn eerste twee updates van mijn overstap kan je lezen dat ik het best wel lastig vond om een goede manier van studeren te vinden. Gelukkig heb ik die al gevonden en heb alles (op 2 dingen na) in een keer gehaald :)

''Raad jij het HBO aan voor MBO studenten?''
Dit vind ik ook lastig te bepalen. Niet iedere MBO ziet het zitten om nog eens 4 jaar de schoolboeken in te duiken. Zelf ben ik wel altijd al een persoon geweest die het leuk vind om naar school te gaan en om te studeren. Ik merkte op het MBO dat ik niet genoeg werd uitgedaagd en de opleiding die ik graag wilde doen hadden ze alleen op het HBO. Sowieso vind ik het zonde als je na een MBO opleiding nóg een MBO opleiding gaat volgen. Maar dat is natuurlijk voor iedereen weer anders.

Heb je nog vragen? Laat ze dan vooral achter in de reacties!

Liefs,
Chelsey2 opmerkingen

  1. Wat een fijn artikel! Ik ben zelf ook van het MBO naar het HBO gegaan en merk dat het zwaar is, maar ik had het nog erger verwacht. deels ook omdat mijn vooropleiding hetzelfde was maar dan een niveautje lager, maar ik vind het heel erg leuk en goed gaan dus ben helemaal blij met mijn keuze!
    Liefs,
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je hier een Q&A over hebt gedaan :)

    BeantwoordenVerwijderen