Soms moet je keuzes maken | Personal

Ik heb het de afgelopen 9 maanden niks anders dan druk gehad. Er zijn zoveel dingen die ik leuk en belangrijk vind om te doen, maar ik heb ook zo mijn verantwoordelijkheden. Bloggen, sporten, lezen en muziek luisteren zijn mijn grootste hobby's. Daarnaast zag ik mijn lieve vriendje en vrienden ook graag. En ik had natuurlijk ook nog eens mijn HBO opleiding waar ik veel aandacht aan moest spenderen en ik werkte hele weekenden, om mijn opleiding te kunnen betalen. Doordat ik continue bezig was, begon ik mij steeds somberder te voelen. Uiteindelijk heb ik toch iets moeten weglaten.


Dit artikel gaat dus over keuzes maken. Ik weet nog goed dat ik 9 maanden geleden een goed gesprek had met mijn (stief)schoonvader, die ik eigenlijk gewoon als mijn schoonvader zie. We hadden het erover dat ik het enorm druk heb. ''Op een gegeven moment zal je toch echt iets moeten opgeven, dat weet je he?'' Maar ik was koppig. Mijn werk wilde ik niet opgeven, omdat ik mijn opleiding helemaal zelf wilde betalen. Mijn opleiding opgeven was natuurlijk sowieso geen optie. Bloggen is een van mijn grootste hobby's, sporten deed ik om naar een gezond gewicht te streven. Lezen en muziek luisteren deed ik ter ontspanning en uiteraard wilde ik mijn vriendje en vrienden ook nog kunnen zien. Ik zag geen optie ertussen zitten die ik weg zou kunnen laten. Totdat mijn contract bij de Primark niet werd verlengd.

Toen ik 31 december (ha, happy new year!) te horen kreeg dat mijn contract niet verlengd zou worden (zonder een duidelijke reden) na een mega positieve functioneringsgesprek, zag ik het even niet meer zitten. Hoe ga ik dan in vredesnaam mijn opleiding betalen? Ik vond het namelijk een eng idee om op zo'n jonge leeftijd al een hoop te gaan lenen. Ik begon meteen met solliciteren voor andere banen. Uiteindelijk had een bedrijf interesse in mij, maar ik schrok enorm van het loon. Die was gewoon ONDER het minimum loon voor een 20 jarige. Weer zat ik met mijn handen in mijn haar. Terwijl ik erover zat te stressen, kwam ik mijn inmiddels ex-collega Rosanne tegen op het station. Ik hou echt van haar manier van denken. Ze denkt overal altijd zo positief over. ''Chels, je kan beter nu genieten van je studententijd en geld bijlenen, dan dat je nu knetterhard gaat werken om je studie meteen te kunnen afbetalen en je jezelf ongelukkig voelt. Hard werken moet je toch sowieso na je studie en dan kan je je studieschuld ook afbetalen.'' Dit zette mij enorm aan het denken. Hier had ze een punt.

Door het gesprek met Rosanne had ik mijn sollicitatiegesprek afgezegd bij dat ene bedrijf. Meteen het een en ander geregeld bij Duo en laat de paar maanden ''vakantie'' van werk maar beginnen. Mijn vriend werkt doordeweeks full-time en doordat ik eerst in de weekenden werkte, zagen we elkaar enkel een avondje. Nu kunnen we eindelijk weer samen leuke dingen doen in het weekend en kan ik mijn vriendinnen ook weer zien. Dit maakt mij erg gelukkig. Daarnaast heb ik dan ook tijd voor mijn studie in het weekend, wat erg fijn is aangezien wij altijd tentamens op maandag hebben. En ik voel mij ook een stuk meer uitgerust. Ik vond het lastig om werk voorlopig achterwege te laten, maar het was een goede keuze geweest. Gelukkig staat iedereen ook achter mijn keuze.

Heb jij wel eens zo'n keuze moeten maken?

Liefs,
Chelsey


16 opmerkingen

 1. Oef, inderdaad wel een spannende keuze. Maargoed, lenen doet tegenwoordig bijna iedereen, al moet ik wel zeggen dat ik blij ben dat ik het niet heb gedaan. Maar dat is meer omdat ik zelf veel moeite heb met sparen. Wel fijn dat je nu eindelijk meer tijd voor jezelf hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook een enge stap, maar ben achteraf blij dat ik het toch heb gedaan. En het is ook voor even. Ben niet van plan om mijn hele studie bij elkaar te lenen. Ik voel me veel beter nu ik werk op een lager pitje heb gezet!

   Verwijderen
 2. Hetzelfde hier. Patrick vind dat ik ook druk leven heb en zou moeten stoppen met werken. Dus als mijn contract straks afloopt even een pauze met werken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar! Ik stond ook voor een moeilijke keuze. Uiteindelijk doen waar je het gelukkigst van wordt is dan enorm belangrijk. Ook je intuïtie volgen is heel belangrijk, hoe moeilijk dat soms ook is. En lenen is zo erg nog niet! Ik leen op dit moment ook wat bij duo. Maar dat kan je als je straks na je opleiding een goede baan hebt het lang en breed terug betalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies! Ik had het lenen eerst afgezworen, maar uiteindelijk koos ik toch voor mijn eigen geluk. Ik werd niet gelukkig van al dat werken (werk en school) en kon daardoor geen tijd maken voor leuke dingen.

   Verwijderen
 4. Wat een moeilijke keuze! Wat had je eigenlijk gekozen als je contract niet was opgezegd? Daar ben ik wel benieuwd naar ;)

  Wel fijn trouwens dat je je nu een stuk meer uitgerust voelt, dat snap ik wel! Op dit moment ben ik eerlijk gezegd totaal niet uitgerust. Ik heb het druk met bloggen / school (toetsweek binnenkort!). En dat is al redelijk veel, maar ik heb toch gesolliciteerd voor baantjes en ga binnenkort zelfs al beginnen omdat ik ben aangenomen. Trouwens, mijn manier van denken: op dit moment heb ik eigenlijk te weinig tijd voor dingen omdat ik altijd alles uitstel. In de tijd dat ik binnenkort ga werken, zou ik anders misschien wel dingen uitstellen, en dus maakt het verder niks uit. (oké, dit klinkt misschien heel raar, maar ergens werkt het wel zo)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow Eva, dat is eigenlijk best een goede vraag haha! Als mijn contract niet was opgezegd, dan had ik het nog steeds zo druk gehad denk ik. Maar dan had ik wel minder willen werken, zodat ik in het weekend ook nog tijd zou hebben voor school. Ik snap wat je bedoelt! Het ligt er ook net aan waar je gaat werken denk ik. Ik had het heel leuk bij de Primark, maar ik had daar niet de mogelijkheid om doordeweeks een paar uurtjes na school te werken. Nee, kon alleen hele weekenden. Dus doordeweeks ging ik naar college, werkte ik aan school na college en dan hele weekenden werken en dan 's avonds tot diep in de nacht nog studeren of opdrachten afmaken. Daar werd ik echt niet gelukkig van en raakte ik oververmoeid. Succes met je toetsweek! xo

   Verwijderen
 5. Ik heb ooit een vreselijke keuze moeten maken. Daar ben ik niet trots op. Gelukkig is alles goed gekomen... soms moet je jouw pad bewandelen via een zijweg. En kom je op een later stadium weer terug op je pad.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant artikel met zeeeer herkenbare elementen! Ik heb altijd het gevoel te druk te zijn, maar dan valt het eigenlijk allemaal nog wel mee. Wel zit ik ook te twijfelen om te stoppen met werk, omdat ik er gewoon niet meer gelukkig van word. Alleen ja, mijn vriend en ik wonen net samen en daarbij horen ook financiële verplichtingen... Mijn vriend betaalt het huis en ook grotendeels de boodschappen, hij werkt immers fulltime, maar ik wil ook wel het een en ander kunnen betalen. Dus ja girl, ik zit nu ook met de handen in het haar! Want ja, waarom zou ik mezelf nu zo in de stress werken als ik ook wat kan bijlenen? Tja, dat wordt dan toch wel verleidelijk. Hopelijk krijg jij nu wat meer rust in je koppie en kun je wat meer genieten van alles! Liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap wat je bedoelt Lisa! Stoppen met werken is ook een lastige keuze en ik snap dat jij je vriend niet alles wilt laten betalen. Dat zou ik zelf ook niet willen! Als je wilt stoppen met werken, omdat je er niet gelukkig van wordt en het al zo druk hebt, dan is bijlenen de oplossing. Maar ja, dan zit je wel weer met een schuld na je studie. Maaar, na je studie moet je sowieso full-time gaan werken en dan verdien je (hopelijk) ook meer. Dus ik ga liever na mijn studie hard werken, zodat ik het dan kan afbetalen, in plaats van nu en dat ik helemaal geen tijd meer heb voor leuke dingen en er alleen maar ongelukkig wordt. Ik heb zeker wat meer rust en geniet meer van de weekenden :)

   Verwijderen
 7. Sounds good. Soms zijn zulke gesprekken als je met je schoonvader had echt fijn. Even iemand die met je meedenkt of juist iets anders denkt. Waar is je marble notitieboek trouwens van? Heel leuk is 'ie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies! Ik was eerst koppig, maar uiteindelijk heb ik toch naar hem geluisterd. Mijn marble notitieboekje komt van de Action. De prijs is ook leuk: je betaalt voor 2 stuks maar €0,99 :)

   Verwijderen