Ga ik ook 'ontpillen'? | Personal

Stoppen met de pil, je hoort er tegenwoordig bijna niks anders over. Inmiddels lijkt het wel een hype te worden. In het blogwereldje stopt de ene blogger na de ander ook met de pil en kun je er diverse artikelen over vinden. Er is zelfs een term ervoor bedacht, namelijk 'ontpillen'. Ook ik heb er over na gedacht om te gaan stoppen en daar vertel ik jullie wat over.


Ik ben 20 en gebruik de pil inmiddels bijna zo'n 4 jaar. De reden waarom ik met de pil was begonnen, was niet alleen omdat ik een serieuze relatie kreeg. Ik was namelijk heel onregelmatig ongesteld. Op mijn 14e werd ik pas voor het eerst ongesteld en daar maakte ik mij al zorgen om. Daarnaast werd ik rustig een halfjaar niet meer ongesteld en daarna wel ineens weer. Toen ik eenmaal verkering kreeg met Tom, besloot ik dat ik de pil wilde gaan slikken. Er zaten zoveel voordelen aan: ik werd elke maand ongesteld, de menstruatie duurde korter en was ook minder heftig, ik hoefde mij geen zorgen meer te maken over wanneer ik ongesteld zou kunnen worden, want dat wist ik nu precies en de pil biedt natuurlijk bescherming tegen zwangerschappen. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal bijwerkingen van de pil die weer niet zo leuk zijn.

Een van de bijwerkingen die ik als het meest vervelend ervaar, zijn de stemmingswisselingen. Voordat ik met de pil begon, had ik hier nooit last van. Ik was over het algemeen een vrolijke meid. Natuurlijk ben ik niet meer dezelfde persoon als 4 jaar geleden, maar het zit mij wel dwars hoor. Die stemmingswisselingen. En mijn vriend merkt het ook heel erg. We lopen wel eens samen door de stad. Zo was ik heel vrolijk en zo was ik ineens down en had ik nergens zin in. Toen ik dus de artikeltjes las over meiden die gestopt waren met de pil en nu verbetering zien, begon het bij mij ook te prikkelen. Maar er zijn toch een aantal dingen die mij tegenhouden om te stoppen met de pil.

Ik ben namelijk bang, dat als ik stop met de pil, dat ik dan weer zo onregelmatig ongesteld word. Tja, niemand zit erop te wachten om opeens, uit het niets, ongesteld te worden en onvoorbereid te zijn. Het geeft mij ook wel een fijn gevoel om elke maand gewoon ongesteld te worden. Klinkt misschien een beetje raar, want alle meiden hebben juist een hekel aan die periode van de maand. Maar het is voor mij een bevestiging dat ik gezond ben en dat alles werkt. Daarnaast beschermt de pil natuurlijk ook tegen zwangerschappen, wat ook zeker niet een onbelangrijk puntje is.

Of ik ook ga 'ontpillen'? Ik heb er lang en flink over na moeten denken, maar ik zeg toch nee. Ja, die stemmingswisselingen zijn vervelend, maar dat is iets waar ik mee moet leren omgaan. Uiteindelijk heeft de pil voor mij meer voordelen dan nadelen, dus ben ik voorlopig niet van plan om te gaan stoppen.

Ga jij 'ontpillen'?

Liefs,
Chelsey

18 opmerkingen

 1. Ik snap ook wel dat je niet wilt stoppen. Voor mij is de keus heel duidelijk - ik wil stoppen - alleen weet ik nog steeds niet wat ik ervoor in de plaats wil gebruiken..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snap ik! Er zijn allerlei soorten anticonceptie, maar de pil is voor mij toch het beste en ook de veiligste optie.

   Verwijderen
 2. Stemmingswisselingen lijken me vervelend, zelf heb ik daar (geloof ik) niet echt last van. Ik moet de pil wel gewoon blijven slikken omdat ik PCOS heb, en super onregelmatig ongesteld word (of bijna niet). De pil zorgt ervoor dat ik het elke maand word :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er wel last van helaas, maar dat is iets waar ik mee moet leren omgaan. Ik was hiervoor ook heel onregelmatig ongesteld en durf daarom ook niet te stoppen met de pil. Doorslikken doe ik ook niet. Zelf vind ik het wel een prettig idee om elke maand ongesteld te worden :)

   Verwijderen
 3. Ik ga het over anderhalve week uitproberen en stop ermee. Wil het even een tijdje aankijken en als ik inderdaad dan meer nadelen ervaar, stap ik net zo snel weer terug (net als bijvoorbeeld als ik op vakantie ga zal ik wel gewoon de pil slikken). Ik denk dat ik pas een oordeel kan vellen erover zodra ik heb meegemaakt hoe het echt is zonder pil, en of ik me inderdaad dus beter voel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben benieuwd naar jou ervaring! Het is inderdaad iets wat je eerst moet uitproberen, voordat je er iets over kan zeggen. Maar ik heb genoeg redenen om niet te stoppen.

   Verwijderen
 4. Heel goed beschreven. Ik heb er zelf over lopen nadenken om een spiraal te nemen, maar dit lijkt ook niet de beste oplossing. Voor mij werkt de pil nu ook goed en ik ben ook bang dat wanneer ik stop die onregelmatigheid terug komt. Ook ik blijf dus bij de pil en zie de stemmingswisseling dan liever komen dan straks een kind in mijn armen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies! Voor de rest werkt hij prima en tja, die stemmingswisselingen neem ik dan maar voor lief.

   Verwijderen
 5. ben gestopt en bevalt super! gebruik de app de kalender en werkt ideaal

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk, ik heb mijn hele jeugdige leventje de pil geslikt. Na twee kinderen wilde ik een steralisatie, echter mijn man zei dat hij dat graag wilde en dus kon ik stoppen met de pil. Ik gebruik deze nu al 17 jaar niet meer en het bevalt me uitstekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit zet mij aan tot ook het schrijven van zo'n post. Ik ga ook niet stoppen met de pil, ik slik hem eigenlijk nooit door (alleen met vakanties of als het echt niet uit komt met een weekendje weg) en inderdaad zie ik ook op tegen het weer onregelmatig ongesteld worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik slik hem ook nooit door! Heb het wel 2 keer geprobeerd, maar ik krijg dan alsnog een bloeding. Heel apart! Onregelmatig ongesteld worden is echt niet fijn. Ik vind het wel grappig om te lezen dat er zoveel meiden eerst last hadden van onregelmatig ongesteld worden, wist niet dat zoveel meiden daar last van hadden!

   Verwijderen
 8. Mooi stuk! Ik ben nu bezig met mijn stukje over het resultaat na twee maanden ontpillen. Misschien haalt het je over ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik las dat sommigen ermee begonnen vanwege rugpijn, en ze dachten dat dat terug zou komen, maar dat bleek niet zo te zijn. Of dat hun ongesteldheid net zo heftig werd als voordat ze begonnen, maar dat was ook niet zo. Dus misschien is het bij jou ook wat 'normaler' als je bent gestopt met de pil?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd ervaar ik alleen de stemmingswisselingen door de pil. Door de pil ben ik niet hevig ongesteld en ben ik maar 4 dagen ongesteld, wat best chill is. Voor nu zie ik nog niet genoeg nadelen om ermee te stoppen

   Verwijderen
 10. Ik snap je dilemma. Ik zit er ook wel eens over na te denken, maar uiteindelijk blijft het bij denken. De pil is ook wel weer erg handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi stukje (en leuke blog trouwens!), ik denk er precies hetzelfde over als jij.. Enkele maanden geleden had ik 'n fase waarbij ik er echt even door zat, en eigenlijk wel wilde kappen met de pil. Nu gaat het weer een stuk beter, maar toch denk ik dat ik op termijn over ga naar een spiraaltje ofzo. Al is het maar om eens te kijken hoe mijn humeur erop verandert! Maar voor nu, net als jij, ga ik nog even verder met de pil te slikken ;) Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen