Een bedankje aan de persoon die mij 'anorexia patiënt' noemde

Ik was mijn lijst met concepten wat aan het opschonen (hallo 53 concepten!). Er stonden heel wat diverse onderwerpen in waar ik ooit aan was begonnen, maar nooit heb afgemaakt of online heb durven zetten. Zo kwam ik een concept tegen van een artikel over het feit dat ik vaak opmerkingen krijg als: ''Je moet wat meer eten!''. Daarin stond ook een klein bedankje en eigenlijk wilde ik die wel verder uitbreiden. Dus, bij deze. Een bedankje aan de persoon die mij dingen naar mijn hoofd slingerde als 'anorexia patiënt'!


Laten we even way back gaan voor dit artikel. Toen ik nog in mijn eerste jaar van het MBO zat, wat nu dus al zo'n 3 jaar geleden is, had ik ondergewicht. Ik zat tegen het randje aan van zwaar ondergewicht. En daar lette ik eigenlijk niet eens zo zeer op. Sterker nog, ik was wel tevreden over mijn lichaam. Stond er niet te veel bij stil. Ik kon eten wat ik wilde en daar genoot ik optimaal van. Veel mensen dachten wel dat ik anorexia had toen ze mij voor het eerst ontmoette, maar die gedachte verdween al snel nadat ze zagen wat ik allemaal op een dag zoal eet.

Er was dus in die periode een zeker persoon (ik ga geen namen noemen) die aan de kant van overgewicht zat, om het maar zo te noemen. En die moest telkens mij hebben om de een of andere reden. Al snel ontstonden er dagelijks conflicten tussen ons en kreeg ik dingen naar mijn kop gesmeten als 'anorexia patiënt' en 'Ik begrijp niet waarom je vriend iets zou willen met een anorexia patiënt' en ga zo maar door. Als ik dan iets terug zei als 'Liever te dun dan zo dik als jij', nou dan barste het los hoor. Want waar haalde ik het gore lef vandaan om zoiets over hem te zeggen. Want ja, hij was al zo onzeker en had al zo'n onwijs kut leventje volgens hem. Maar vervolgens wel mij uitmaken voor van alles en nog wat. Want dat is natuurlijk hartstikke oké. Kennelijk haalde hij daar zijn voldoening uit en dat is eigenlijk best wel sneu.

Zoals ik ook zei, stond ik niet te veel stil bij zijn uitspraken. Het boeide mij geen reet aan het begin. Maar door de jaren heen ben ik er steeds meer over na gaan denken. Ik vroeg mij dan niet af of ik misschien wel anorexia zou hebben, want ik wist voor de volle 100% dat ik het niet heb. Maar meer in de zin van mijn lichaamsbouw. Ik had ondergewicht, voelde mij daardoor vaak moe en onwijs slap. Daar wilde ik wat aan gaan doen. En zo begon ik met de Bikini Body Guide van Kayla Itsines.

Na een ronde van 12 weken van BBG, nam ik een korte break. Daarna ging ik verder in de sportschool en op dit moment ben ik wederom begonnen met BBG. In die tussentijd ben ik 6KG aangekomen, wat heel wat is als je probeert aan te komen. Aankomen is veel moeilijker dan afvallen. Ik ben trots op wat ik heb bereikt in die paar jaar. Het is niet alleen te merken aan mijn lichaam, maar ook aan mijn mentaliteit. Ik ben veel vrolijker dan ik eerst was, ik voel me veel zekerder over mijn lichaam en ik heb vooral schijt aan wat andere over mij denken. Op de foto gaan vind ik helemaal geen probleem meer, want ik schaam mij niet meer voor mijn te dunne armpjes en beentjes. Sterker nog, ik sta met een glimlach van oor tot oor op de foto.

Dus, ik wil de jongen bedanken die al die dingen over mij zei. Bedankt, want je hebt mij sterker gemaakt dan ooit. Dat was waarschijnlijk niet eens je bedoeling, want je had mij natuurlijk veel liever naar beneden zien gaan. In plaats van dat ik jou nu naar beneden probeer te halen, wil ik je juist meegeven dat het ooit op een dag wel goed zal komen met jou. Misschien. Tenzij je door blijft gaan met een ultieme klootzak zijn. Dan niet.

Liefs,
Chelsey17 opmerkingen

 1. Jeetje wat ben jij sterk :), mooi geschreven!
  Xoxo, leoniae

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik reageer op dylan naam ik ben dus je oma ik was ook zo slank als jij terwijl iedereen met zijn gewicht loopt te klooien blijf ik slank kan alles eten hoef niet moeilijk te doen ik heb in die tijd ook heel wat naar mijn hooft gesmeten gekregen ik ben naar de dokter gegaan om dikker te worden de dokter raden het mij af het is in je eigen voordeel zo slank te zijn houden zo je heb een mannequin figuur waar een ander veel moeite voor moed doen heb jij zo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie blog heb je geschreven meis! Het is kwetsend om iemand dik te noemen, maar veel mensen begrijpen niet dat het ook kwetsend is om (te) mager genoemd te worden. Lichamen zitten verschillend in elkaar. Jij moet blijven eten en spieren kweken om op gewicht te blijven terwijl bijvoorbeeld ik moet opletten op iedere hap die ik neem. En ik denk dat deze jongen hetzelfde is en jaloers is/was. Het is best frustrerend om als dikkert te kunnen zien wat een dunnert allemaal kan eten. Maar blijf elkaar respecteren. Evenals dat ik geen obesewijf genoemd wil worden wil jij geen anorexiapatient genoemd worden. Het leven is zoveel mooier als wel elkaar gewoon respecteren ❤

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Tessa! Hier ben ik het dubbel en dwars mee eens. Daarom probeer ik deze jongen nu ook niet (helemaal haha) naar beneden te halen in dit artikel. Ik ben niet van plan om nog eens zo laag te zinken als hij en hoop voor hem dat het ooit met hem goed zal komen. Veel mensen begrijpen niet dat het ook niet altijd even leuk is om mager te zijn.

   Verwijderen
 4. Wat een idioterie om dat zo tegen iemand te zeggen, maargoed... ze zeggen altijd 'diegene die kritiek op andere mensen heeft is zelf het meest onzeker'. Denk dat daar hier misschien ook wel een kern van waarheid in zit. Belangrijkste is dat jij je goed voelt en gezond bent! x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Supermooi geschreven lieverd! Ik hoop heel erg dat diegene dit artikeltje leest en nu zijn lesje heeft geleerd. Je kan heel erg trots zijn op jezelf <3

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supermooi geschreven lieverd! Ik hoop heel erg dat diegene dit artikeltje leest en nu zijn lesje heeft geleerd. Je kan heel erg trots zijn op jezelf <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een goed stuk! Triest dat mensen maar van alles roepen. Pfff. Ik hoop dat hij lekker mee leest, asshole :P

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik viel echt enorme wlede omhoog komen als ik lees dat iemand zoiets tegen jou überhaupt dúrfde te zeggen. Ik vind het ontzettend knap dat je nu zo sterk in je schoenen staat, zelfverzekerder bent en in een paar jaar tijd bent aangekomen. Echt heel goed! Die gozer is echt niet goed bij zijn hoofd. Ik hoop dat hij dit ooit te lezen krijgt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed stuk Chelsey! Ik ben blij dat je nu een stuk zelfverzekerder bent (en terecht!)

  BeantwoordenVerwijderen