Van MBO naar HBO #1 De eerste weken + tentamen | Personal

Laatst las ik op de blog van Mendie hoe zij, tot nu toe, de overstap van MBO naar HBO ervaart. Want let's face it: iedereen loopt er continu op te rammen dat de overstap groot is, maar we nemen het vaak niet serieus. Ook ik ben, net als Mendie, sinds dit jaar te vinden op het HBO en kom van het MBO af. Daarom leek het mij leuk om ook zo nu en dan een update te delen. Wellicht dat het ook iemand zal helpen die ook de overstap van MBO naar HBO wil/gaat maken.WAAR WAT STUDEER JE DAN?
Vorig jaar studeerde ik Administratief Medewerker, wat totaal geen uitdaging voor mij was. Nu doe Media, Informatie en Communicatie. Wat het precies inhoudt? Bij MIC worden we opgeleid tot de mediaprofessionals van de toekomst. Klinkt heel fancy, hè?

HOE HET TOT NU TOE GAAT
Ik ga maar meteen rechtstreeks met jullie zijn: ook ik had het flink onderschat. Op het MBO kregen we zo nu en dan voorlichtingen over het HBO. Daarin werd continu geroepen dat de overstap flink is en dat het HBO heel anders is dan het MBO. 'Zal wel meevallen, toch?' Ik moet zeggen dat die overstap inderdaad pittig flink is. Op het MBO zit je namelijk meer in een klaslokaal en krijg je uitleg en les van een docent. Je krijgt vaak huiswerk, maar dat is meestal minimaal. Thuis maak je je huiswerk (of niet) en leer je voor de toetsweek. Maar op het HBO gaat het er heel anders aan toe. Je hebt een paar (werk)colleges per dag of soms helemaal geen college. Heerlijk, al die vrije tijd! Of toch niet? In de eerste week van college deed ik niet veel meer aan school als ik eenmaal weer thuis was. Maar wat blijkt: op het HBO verwachten ze dat je meer thuis doet dan op school. Dat betekent dus dat je thuis de lesstof en lesmateriaal moet doorlezen en al gaan leren. Er wordt niet continu tegen je gezegd wat je moet doen of wat je moet leren. Meestal moet je een paar hoofdstukken alvast doorlezen voor een college, zodat je er vragen over kan stellen tijdens. Als je een vraag hebt, willen ze die zeker wel voor je beantwoorden. Voor mij was het allemaal in ieder geval erg wennen. Vooral toen ik eenmaal moest gaan leren voor mijn eerste tentamen die ik al na 4 weken had. Ook moest een onderzoeksrapport ingeleverd worden, wat mij wel weer goed afging. Alleen het leren van de stof ging lastiger. Want hoe leer je nou eigenlijk? Wat moet je eigenlijk precies gaan leren? Je wordt als het ware in het diepen gegooid. Nu ging mijn eerste tentamen ook niet zo fantastisch. Maar het was maar het eerste tentamen en het was voor mij om even in te komen. Nu ik dit typ is het herfstvakantie. Even een beetje bijkomen, maar ook gewoon veel aan school doen. Tot de volgende update!

Heb jij ook de overstap van MBO naar HBO gemaakt? Zo ja, hoe ging dat bij jou?
Liefs,
Chelsey

2 opmerkingen

  1. Ik hou van rode lippenstift, en ik gebruik het elke dag

    Avadavis

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stoer hoor om die overstap te maken! Ik zit zelf ook op het HBO en heb genoeg MBO'ers in de klas met wie het hartstikke goed gaat op de opleiding. Zelf heb ik geen MBO gedaan, dus ik kan niet veel vertellen over mijn eigen ervaringen haha. Succes het komende jaar! Xx

    BeantwoordenVerwijderen