Is drinken het nieuwe roken? | Speak up!

Ha, daar ben ik weer met een ''speak up'' artikeltje. Onlangs kocht ik de Glamour en daarin stond een heel interessant artikel. ''Is drinken het nieuwe roken?''. Door dit artikel ben ik er eens goed over na gaan denken. Want het zou eigenlijk nog best eens kunnen. Dus naar aanleiding van het artikel in Glamour schrijf ik vandaag deze post en vraag ik ook om jullie mening!Wist je dat... '0,7% van de bevolking tussen 18 en 64 jaar alcoholist is. Dit zijn 82.400 mensen.'
Wist je dat... '11,5% een zware drinker is?'
Wist je dat... '76,7% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder wel eens drinkt?'
Wist je dat... '10% van de Nederlandse bevolking tussen 16 en 96 jaar problemen ervaart door drankgebruikt?'

Dit zijn een paar weetjes die in de Glamour van oktober staan. Er zijn verschillende soorten drugs vergeleken op basis van schadelijkheid en daaruit blijkt dat alcohol ook zeer schadelijk is. Op de eerste plaats staat crack, daarna heroïne, vervolgd door tabak en op de vierde plaats eindigt alcohol. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar dat zet mij wel aan het denken.

Ik geef toe dat ik een periode heb gehad waarin ik elk weekend drankjes deed. Tegenwoordig is dat anders. Eerst dronk ik altijd voor 'de leuk'. Anders was je niet gezellig. Nu is dat niet meer zo, omdat ik hele weekenden werk. Maar wat mij daardoor wel is opgevallen, is dat ik mij véél beter voel dan toen ik elk weekend vrij was en drankjes deed. Echt. Nu doe ik af en toe nog wel eens een wijntje met mijn moeder of een drankje met mijn vriend, maar met mate. Tegenwoordig begint het ook een trend te worden, niet drinken. Net als stoppen met roken een tijdje een soort trend was. En daardoor ben ik het ook een beetje gaan vergelijken met roken.

Alcohol kan evenveel schaden aanbrengen als roken. En steeds meer mensen beginnen op nóg jongere leeftijden met drinken, net als de meeste op jongere leeftijd begonnen met roken. 'Omdat het stoer is.' We dachten altijd dat alcohol drinken wat onschuldiger is dan roken, maar wat er allemaal in de Glamour staat bewijst het tegendeel. Af en toe een glaasje nemen kan zeker geen kwaad, maar elk weekend dronken worden is heel slecht voor je. Net als dat veel roken slecht is voor je gezondheid. Ze zeggen niet voor niets in alle reclames 'Geniet, maar drink met mate.'

Wat vind jij? Is drinken het nieuwe roken? 

Liefs,
Chelsey

9 opmerkingen

 1. Ik begon met drinken toen ik bijna 16 was, eerder had ik er ook geen behoefte aan. Ik zat toen nog in de periode dat je op je 16e mocht drinken. Na mijn zomervakantie afgelopen jaar kwam ik er ook achter dat ik even een stapje terug moest doen qua alcohol gebruik. Ik drink nu alleen op stap, op festivals en als ik toevallig is een terrasje doe met vriendinnen, dit kon voorheen ook anders zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, ik zat ook in de periode waarin je op je 16e al mocht drinken! Toen vond ik het allemaal nog superspannend en zo. Ik drink nu inderdaad ook alleen nog op stap, maar tegenwoordig wordt dat ook steeds minder.

   Verwijderen
 2. Ik dronk in m'n studententijd echt bizar veel. Nu bijna niet meer, af en toe tijdens het uitgaan en uiteraard een Radler op het terras maar ik heb ook die behoefte gewoon niet meer ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit nu in mijn studententijd, maar begin er nu al minder behoefte aan te hebben. Ik denk dat het ook gewoon een fase is, veel drinken. Want ik heb ook een periode gehad waarin ik elk weekend aan de drank ging en net te diep in het glaasje keek.

   Verwijderen
 3. Interessant! Ik heb een periode ook vrij veel en regelmatig gedronken maar tegenwoordig hoeft het van mij ook niet meer echt. Ik voel me er veel beter door!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je je er beter door voelt! Ik merk precies hetzelfde :)

   Verwijderen
 4. Ik merk inderdaad ook dat 'niet drinken' een trend begint te worden en vind het zelf ook niet zo'n raar idee. Ik had laatst bijvoorbeeld weer eens te veel gedronken tijdens een feestje en voelde me zo beroerd toen ik in bed ging liggen (dat achterover-rollen-gevoel) dat ik echt dacht dit kan toch niet goed zijn. Waarom gooien we deze troep eigenlijk in ons lichaam? Thuis drink ik niet tot nauwelijks, alleen tijdens feestjes/verjaardagen. Gewoon omdat het een beetje de sociale norm is denk ik. Stom eigenlijk.

  xoxo,
  Rowan

  Red Reiding Hood

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat achterover-rollen-gevoel herken ik ook haha! Ik dronk eigenlijk vooral veel omdat ik dan wat losser kwam. En dat vond ik kennelijk wel leuk. Tegenwoordig ben ik minder onzeker en hoeft het van mij allemaal niet per sé. Ik kan prima een avondje uit en het dan maar doen met één wijntje of zo. Het is eigenlijk inderdaad best stom, drinken omdat het gewoon sociaal is. Er wordt dan haast van je verwacht dat je zal gaan drinken.

   Verwijderen