Zouden we gelukkiger zijn zonder social media? | Speak up!

Hoi hoi! Vandaag is er een nieuwe rubriek geboren op Life as Chelsey: Speak up! Ik schrijf regelmatig over mijn eigen meningen, maar nu wil ik ook wel eens jullie meningen horen over bepaalde onderwerpen. In de rubriek ''Speak up!'' geef ik een soort stelling. Hierover geef ik mijn eigen mening en vraag ik vervolgens om jullie mening, zodat we erover kunnen discussiëren. Laatst zat ik in de trein en keek ik om mij heen. Alle blikken gefocust op dat kleine apparaatje: de smartphone. En ik begon mij af te vragen: hoe zou alles geweest zijn zonder dat apparaatje? Hoe zou alles geweest zijn zonder social media? Zouden we gelukkiger zijn geweest of juist niet?

Foto: Kaboompics.
Voor zover ik weet, kan social media voor flink wat onzekerheid zorgen. Alle mooie en perfecte plaatjes die geplaatst worden op WeHeartIt en Tumblr. Alle perfecte modellen die niet alleen voorbij komen in tijdschriften, maar ook op Instagram. Of je leest weer een statusupdate op Facebook van iemand die weer iets groots heeft bereikt in zijn/haar leven, terwijl je zelf geen flauw idee hebt waar je mee bezig bent. 1 op de 6 jongeren in Nederland zeggen verslaafd te zijn aan social media. Meiden meer dan jongens. Tegenwoordig voelen meiden zich meer gewaardeerd wanneer ze veel likes en reacties krijgen op hun activiteiten op social media kanalen. Naast dat, hebben jongeren meer last van concentratieproblemen wat weer voor stress kan zorgen op school. Toch zijn er ook jongeren die aangeven dat social media juist een positief effect hebben op hun leven. Zo kunnen ze goed contact houden met familie en vrienden die ver weg wonen en maken ze steeds meer contact met meer mensen. Aan de ene kant denk ik dat we gelukkiger zouden zijn zónder social media, maar vind ik ook weer dat het een positief effect kan hebben. Wanneer ik een dag zonder telefoon ben, voel ik mezelf helemaal tot rust komen. Ja, ik zou gemakkelijk zonder social media kunnen ondanks mijn blog en dat ik er zelf ook de nodige uurtjes op spendeer. Maar door social media kan je je wereld ook verrijken, wat er weer voor zorgt dat je gelukkiger zal zijn naar mijn idee.

Wat is jouw mening? Laat het mij weten in de comments!

Liefs,
Chelsey

19 opmerkingen

 1. Interessant! Ik vind social media soms heel vermoeiend. Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal op zoek naar zoveel mogelijk likes en bevestiging. Er zijn zo veel meisjes die zich bezighouden met 'de perfecte instagram feed' bijvoorbeeld, dat zijn wel dingen die me echt vermoeien. Moet ik gaan lopen nadenken over alles wat ik plaats, omdat de foto misschien niet wit of mooi genoeg is? Daarnaast vind ik het ook wat veel worden.. eerst Twitter, Facebook en Instagram en nu ook nog Snapchat en Instagram stories. Ik weet het niet. Ik zou zonder wel gelukkiger zijn en met mij veel andere mensen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar herken ik mezelf ook heel erg in ja! Vooral omdat je een blog hebt, wordt er vaak gekeken naar je Instagram feed. Het wordt inderdaad ook te veel. Er zijn te veel platformen en als je op één niet actief bent, mis je meteen een hoop lijkt wel. Wanneer ik een dagje zonder telefoon ben, heb ik gewoon echt rust. Maar aan de ene kant maakt social media je ook weer gelukkiger, omdat je je horizon kunt verbreden.

   Verwijderen
 2. Het mag van mij wel wat minder, maar het hoeft niet weg..
  Je ziet inderdaad dat mensen er verslaafd aan zijn, niet meer zonder hun mobiel kunnen of constant hun fb, twitter, insta of snapchat bijwerken en maar al te graag positieve reacties ontvangen, maar hoe handig is het om contact te houden met mensen die ver weg wonen? Je spreek elkaar al niet vaak, maar kunt elkaar wel volgen en op die manier toch dichterbij elkaar zijn. Dus iets minder is wat mij betreft prima, maar niet zonder! Zonde van je contacten en sociale kringen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, dat is ook wel weer het fijne van social media: je kan contact houden met familie en vrienden die ver weg wonen. Je merkt ook inderdaad dat velen niet meer zonder kunnen. Kijk maar eens om je heen op het station. Iedereen staat dan met hun hoofd gebogen over dat apparaatje. Ergens is dat zonde, maar het is ook weer iets om de tijd mee te doden.

   Verwijderen
 3. Ik ben het eigenlijk wel met je eens! Al zou ik vinden als ik al die mooie plaatjes en foto's dan niet meer kan delen. Soms vind ik de invloed van social media ook wel wat té. Dit mag echt wel wat minder! Enn wat ik ook wel vreemd vind is als je met vrienden bent je toch gaat communiceren met andere mensen via social media... Je bent nu bij elkaar dus benut die tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral dat wanneer je met je vrienden afspreekt en ze vervolgens met anderen praten via Whatsapp, erg vervelend ja! Je bent dan samen om wat leuks te gaan doen en niet om samen met andere mensen te gaan communiceren via social media. Dat vind ik ook zo zonde tegenwoordig.

   Verwijderen
 4. Ik heb liever helemaal geen social media alleen gaat dat gewoon niet in combi met mijn blog. Ik denk dat als er een 'nieuw' hoofdstuk in mijn leven is dat ik er ook gewoon mee stop. Klaar. :) Mijn vriendinnen en degene die ik lief heb kunnen me toch wel bereiken. Ik vind het ook fijn dat niemand iets over mijn leven weet, anders gaan ze het allemaal maar interpreteren.
  www.melikeseckin.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je er zo over nadenkt is het inderdaad best een raar idee: iedereen kan alles van je zien op social media. Ik denk zelf dat ik niet helemaal zonder zou kunnen. Ook vanwege mijn blog maar ook vanwege mijn opleiding (ik studeer Media, Informatie en Communicatie). Maar alles zou totaal anders geweest zijn zonder social media. Dan zat ik waarschijnlijk dit niet eens te typen :')

   Verwijderen
 5. Wat een interessant artikel! Klopt dat social media je onzeker kan maken, maar ik vind het zelf ook leuk dat social media heel veel kansen biedt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het lastig. Door social media is mijn zelfvertrouwen zeker flink naar beneden gedaald maar door social media kan ik ook in contact komen met mijn familie in Amerika. Het heeft zijn voor- en nadelen, daar heb je zeker gelijk in. Aan de andere kant moet je blij zijn met jezelf en niemand is perfect dus ja.. het is moeilijk haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap wat je bedoelt Britt! Soms dan zou ik willen dat social media gewoon helemaal niet bestond, maar aan de andere kant kan het ook juist weer zo leuk zijn.

   Verwijderen
 7. Ik denk niet dat ik gelukkiger ben zonder social media. Ik vind het veel te leuk om te kijken op instagram en Facebook om zo te kijken wat andere mensen doen. Ik word er juist gelukkig van als ik leuke dingen zie van de mensen in mijn omgeving. Ik denk dat je van die kleine dingentjes zonder de social media niet zou weten ofzo! ik weet niet, ik hou er gewoon van haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo kan je het inderdaad ook weer zien! Ik ben ook dol op foto's delen etc. op Instagram en Facebook, maar ik merk gewoon aan mezelf dat ik mezelf te veel vergelijk met anderen en dat maakt je juist weer onzeker.

   Verwijderen
 8. Wat een mooi artikel Chels! Ik snap dat sommige mensen door social media onzeker kunnen worden, het kan zo'n ander beeld geven dan dat het in werkelijkheid eigenlijk is. Maar eerlijk.. Ik zou er niet meer zonder kunnen en willen, ik vind het hartstikke leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Kim! Ik zou ook zeker niet meer zonder kunnen hoor. Maar soms lijkt het idee van geen social media mij ook heerlijk. Wanneer ik een dagje naar het zwembad ga, laat ik altijd mijn telefoon thuis. En dan merk ik ook dat ik echt tot rust kom!

   Verwijderen
 9. Hoi,

  Hier heb ik zelf ervaring mee aangezien ik Insta, FB, Snap heb verwijderd.

  Wat jij beschrijft klopt, ik voel mij elke dag een stuk rustiger dan toen ik elke dag met social media bezig was.

  Niet de 'perfecte' foto willen, uren twijfelen over filters, nadenken wanneer je de foto wil plaatsen, teveel geven om likes.

  Hoogtepunten van anderen zien waardoor je je waardeloos voelt? Nergens meer last van.

  Maar ik ben wel eenzamer, hoor alleen wat van m'n beste vriendinnen, terwijl ik eerst veel meer contact had...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi,

  Hier heb ik zelf ervaring mee aangezien ik Insta, FB, Snap heb verwijderd.

  Wat jij beschrijft klopt, ik voel mij elke dag een stuk rustiger dan toen ik elke dag met social media bezig was.

  Niet de 'perfecte' foto willen, uren twijfelen over filters, nadenken wanneer je de foto wil plaatsen, teveel geven om likes.

  Hoogtepunten van anderen zien waardoor je je waardeloos voelt? Nergens meer last van.

  Maar ik ben wel eenzamer, hoor alleen wat van m'n beste vriendinnen, terwijl ik eerst veel meer contact had...

  BeantwoordenVerwijderen