Social media, hoe leuk is het nou écht?

Bijna iedereen is wel dagelijks te vinden op een social media platform. Facebook, Instagram, YouTube en misschien zelfs nog Twitter. Wanneer we niks te doen hebben, of juist wel aan het werk moeten, zijn we erop te vinden. Heel leuk hoor, al die verschillende soorten apps voor op je smartphone, tablet of laptop. Maar hoe leuk is het nou écht?


Wanneer je op een station staat te wachten op de trein, op welk station dan ook, moet je eens voor de gein om je heen kijken. Grote kans dat er een hele boel mensen om je heen staan die helemaal in hun telefoon zitten. Ondanks ik zelf dan ook zo'n iemand ben die dan staat te staren naar dat kleine schermpje, vind ik het ergens ook wel jammer dat we tegenwoordig allemaal zo zijn. Allemaal zo gefocust op wat er allemaal gebeurt op social media, in plaats van dat we al dat moois om ons heen zien. We communiceren alleen nog maar via social media en in de ''buitenwereld'' lijken we allemaal wel haast contactgestoord.

Doordat ik achter de kassa werk, heb ik vaak leuke gesprekken met vreemden. Op de een of andere manier ga ik dan ook met een goed gevoel naar huis en vertel ik thuis enthousiast over dat ene vrolijke vrouwtje. Wat mij is opgevallen, is dat ik sneller een ander vertel over een gesprek die ik heb gehad met een vreemde, dan dat ik zou vertellen over een gesprek die ik heb gehad via Whatsapp. Conclusie: spontane gesprekken met vreemden zijn gewoon leuk en zouden vaker plaats moeten vinden. Ze geven je een mood boost. Vind ik.

Naast het feit dat we dus allemaal vastgeklemd zitten aan onze smartphones, is het tegenwoordig ook gemakkelijker om commentaar op iemand te hebben. Van kritiek tot aan haat. Neem bijvoorbeeld een aantal grote YouTubers van Nederland als Enzo Knol. Zo nu en dan lees ik de reacties onder zijn foto's. Dan schrik ik wel eens. En dat is niet alleen zo bij ''beroemde'' mensen. Het is zo gemakkelijk om een anoniem account aan te maken en daarop haat en nijd te verspreiden. Vaak weten ze niet wat voor schade het bij de ander kan aanrichten.

Heel leuk dat we onze mooie foto's kunnen delen op Instagram, onze status kunnen updaten op Facebook en laten weten wat we aan het doen zijn op Twitter. Maar is het niet véél leuker om dit gewoon in het echt te doen? Begrijp mij niet verkeerd, als blogger ben ik dol op het hele social media wereldje. Maar vraag jij je nou ook niet wel eens af hoe de wereld eruit had gezien als het allemaal niet bestond?


Hoe denk jij over social media?

Liefs,
Chelsey8 opmerkingen

 1. Hier ben ik het zo mee eens! In een paar jaar tijd is de media zo veranderd en ook ons sociale leven. We zouden eens af een toe een dag zonder al deze elektronica moeten doorgaan. En genieten van het leven:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mensen zeggen té veel op social media vind ik. maar het staren naar je telefoon op het station doe ik ook.. puur om tijd te doden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier denk ik inderdaad ook echt heel vaak overna! Net als je bijvoorbeeld in de bus naast een vreemde zit en het zou zo leuk zijn als je dan spontaan een gesprek met elkaar kunt aangaan! Social Media heeft inderdaad veel veranderd, maar het bloggen is dan wel weer heel leuk! Zo had ik geen contact kunnen hebben met mensen uit andere landen, heeft net zo'n voor- en nadelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het wel leuk voor als ik me verveel ofzo, maar social media kan ook erg verslavend werken voor sommige mensen. En ook heel jammer als mensen negatief commentaar achter laten bij andere mensen. -x-

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap je heel erg, op mijn werk zit ik amper op mijn telefoon en maar goed ook.
  sowieso vind ik een ritje in de bus of trein niet meer gezellig. Er word al van je verwacht dat je een boek, tijdschrift, telefoon, muziek in je oor zit. Gezellige gesprekken zijn vervangen door snelheid, weinig geduld etc. Ik heb een eigen youtube kanaal en een blog maar vooral op youtube is vooral veel commentaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed geschreven Chels! Ik denk er zeker wel eens over na hoe het zou zijn als het er allemaal niet was. Ik vind het soms ook jammer dat mensen continu maar op hun beeldscherm zitten te kijken. Oké, laten we eerlijk zijn, ik doe het zelf soms ook.. Maar bij sommige mensen is het gewoon echt storend en dan is het zo jammer dat Social Media de wereld zo aan het overnemen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben het aan de ene kant wel met je eens, aan de andere kant gaan mensen wel lekker ongemakkelijk krantjes lezen ofzo als ze geen telefoon hebben :P ze vinden altijd wel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jaa ben het met je eens! Ik kijk vaak express tijdens het reizen niet op mijn telefoon en het is dan best wel confronterend hoeveel mensen er naar hun schermpje aan het kijken zijn. Constant! Gesprekken met vreemden mensen zijn zo leuk! Maakt mij altijd heel happy! :)

  BeantwoordenVerwijderen