Een (vervolg)opleiding kiezen | Tips

Hoi! Wellicht ben je hier omdat je een (vervolg)opleiding moet kiezen, maar geen idee hebt waar je moet beginnen of wat je wilt. Misschien zit je in het examenjaar op de middelbare school of wil je hierna gewoon wat anders doen, maar zit je met je handen in het haar. Ik herken het volkomen en deel daarom graag een aantal tips met jullie.


Momenteel zit ik in het examenjaar van Administratief Medewerker niveau 4 op het MBO. Deze opleiding ben ik een paar jaar geleden gaan doen, omdat ik nog niet wist wat ik precies wilde. Ik heb daarom ook flink nagedacht over de volgende opleiding. Na een lange tijd heb ik eindelijk een keuze kunnen maken: Media, Informatie en Communicatie op het HBO. En de volgende tips hebben mij geholpen bij het maken van mijn keuze.

1. Bezoek open dagen/open avonden.
Voordat ik Administratief Medewerker ging doen, had ik geen enkele open dag of avond bezocht. Niet slim, dat was het zeker. Want op open dagen/avonden krijg je een beeld van een opleiding of school. En je kan er zoveel vragen stellen als je maar wilt. Zoek daarom van tevoren al uit welke richting je op wilt, meld je aan voor open dagen/avonden en probeer wat vragen te bedenken. Bereid je goed voor. Op open dagen/avonden krijg je vaak ook veel handige informatie mee, zodat je thuis alles nog rustig kunt doornemen.

2. Beroepskeuzetest.
Weet je nog helemaal niet welke kant je op wilt of wat jou leuk lijkt? Doe een beroepskeuzetest. Tegenwoordig heb je online veel gratis beroepskeuzetesten. De een is uitgebreider dan de ander, maar allemaal even handig. Je moet er wel echt even de tijd voor nemen, maar uiteindelijk kom je er wel uit.

3. Kijk naar jezelf.
Kijk naar de dingen die je leuk vind om te doen en die je blij maken. Kijk naar de dingen waar jij voldoening uit haalt en probeer daar wat mee te doen. Zo ben ik op Media, Informatie en Communicatie (MIC) gekomen, omdat ik dol ben op schrijven en media. Je kan bijvoorbeeld ook aan de mensen vragen in jouw omgeving wat zij bij jou vinden passen. Je moet natuurlijk wel een opleiding kiezen die jou écht leuk lijkt, anders ga je ook tegen je zin in naar school of later naar je werk.

4. Bezoek websites van scholen.
Dit doe je uiteraard als je je wilt gaan aanmelden voor een open dag/avond, maar neem dan ook meteen de tijd om wat rond te snuffelen. Kijk naar welke opleidingen de school aanbiedt. Zie je er ook een opleiding tussen staan die jou wel wat lijkt? Je kunt er zoveel informatie over vinden op de websites van scholen. Wellicht dat dit je ook kan helpen bij het maken van een keuze.

5. Proefstuderen.
Voor zover ik weet, kan je proefstuderen bij HBO opleidingen. Heel handig, want zo krijg je meteen een beeld van de opleiding en de stof die je zal gaan behandelen. Je kan dan ook meteen kijken of je de opleiding ook bij je vind passen. Vaak behoort het proefstuderen ook bij de studiekeuzecheck die je krijgt als je je hebt aangemeld voor een opleiding.

Ik hoop jullie wat hebben aan deze tips. Blijf vooral niet té lang twijfelen over een opleiding. Ik twijfelde heel lang tussen twee opleidingen (Leisure Management en MIC). Toen ik uiteindelijk de knoop doorhakte en voor MIC koos, viel er echt een last van mijn schouders. Wauw, wat lucht dat op!

Wat studeren jullie of willen jullie gaan studeren?

Liefs,
Chelsey

5 opmerkingen

 1. Ik zit ook een beetje in deze struggle. Ik volg een entertainment, evenementen en vrije tijd opleiding. Ik heb dit jaar voor een hele andere stage gekozen als voor de afgelopen 2 jaar dus ik hoop dat dit mijn keuze misschien ook iets makkelijker maakt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel handig dit, want ik vind het ook zo moeilijk! Het liefst wil ik iets met fashion, alleen dan moet ik ook verhuizen. Ik kan ook kiezen om te werken en cursussen er naast te volgen, hmm lastig lastig lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks dat dit artikel niet voor mij bestemd is vind ik het wel een heel handig artikel! Fijne tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mag ik even zeuren, maar een beroepskeuzetest zegt echt bar weinig. De rest van de tips zijn wel erg goed! Het is gewoon heel moeilijk om te kiezen. Misschien ook belangrijk om et kijken naar de baanperspectieven en of je dat jezelf lang ziet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. super leuk artikel! ik ben uiteindelijk toch voor de communicatie gegaan!

  BeantwoordenVerwijderen