''Heb je anorexia ofzo?'' | Gedachtes

Hello. Daar ben ik weer met een gedachtespinsel. Ik zat zo na te denken, over mijn lichaam. Een tijdje geleden was ik namelijk begonnen met sporten en (nog) meer eten omdat ik wil aankomen. Ik ben namelijk een erg tenger meisje en zie er ''zwak'' uit. Dunne armpjes, dunne beentjes. Ik heb ondergewicht en daardoor voel(de) ik mij ook altijd slap en futloos. Maar sinds het sporten en nóg meer eten gaat het alweer stukken beter. Toen mensen mij voor het eerst zagen, dachten ze dat ik anorexia had. Totdat ze zagen hoeveel ik at op een dag. En daar wil ik graag iets over kwijt.

Links: juni 2014. Rechts: november 2015.
Het deed mij niks als mensen zeiden dat ze dachten dat ik anorexia had. ''Beter dan dat ze je dik vinden, toch?''. Maar na een tijdje, hoe meer ik erover nadacht, hoe slechter ik mij begon te voelen. Ik voelde mij slap, zwak, vermoeid en vooral futloos. Na een tijdje had ik de stap gezet om te gaan sporten: ik wil aankomen in spieren, aangezien het niet lukt qua eten. En dat ging goed. Ik woog eerst 47(!!) kilo en ik ben zelf 1,72 m lang. En dat schommelt nu tussen de 50 en 51 kilo. Oké, ondergewicht heb ik nog steeds en ik ben er nóg niet, maar er is wel al een goed begin en ik merk al duidelijk verschil in hoe ik mij voel vergeleken met een jaar geleden.

Tijdens het sporten kwam ik mijzelf wel echt tegen. Opdrukken? Dat ging gewoon niet. Ik had zulke dunne armpjes waar gewoon geen kracht in zat. ''Kippenkracht.'' Na mijn eerste arm workout, had ik 3 dagen last van spierpijn in mijn armen. Het was haast ondragelijk. Ik dacht dat ik dood ging. Maar ik moest en zou doorgaan. En blij toe ook. Ik kan nu volledige push-ups doen, zonder dat ik onder mijn eigen gewicht bezwijk en met mijn bakkes op de grond pleur. Wat voelde ik mij trots toen ik voor het eerst 10 hele push-ups kon doen. Elke kleine overwinning, is toch een overwinning en een stap dichterbij mijn doel: fit worden.

Dat ik zo tenger ben, is helaas mijn bouw. Het zit in de familie. Mensen hoor ik vaak dingen zeggen als: ''Zo, jij hoeft zeker niet veel te sporten of gezond te doen.'' of ''Als ik jouw lichaam had, zou ik nooit meer gaan sporten hoor.''. Hè wat? De eerste opmerking vind ik altijd een beetje beledigend. Het is niet zo dat als ik niks doe aan mijn levensstijl, dat ik dan vanzelf ''gezond'' wordt. Ik doe mijn best en dan doen mensen maar alsof het allemaal niks is. Alsof ik er geen moeite voor hoef te doen. Dat maakt mij soms wel eens boos. Aankomen is veel moeilijker dan afvallen. Maar dan denk ik ook weer: ''Ik sport voor mezelf en niet voor anderen.''

Nu denken mensen dat ik anorexia heb juist omdat ik sport en vaker gezonder doe. Ik heb geen anorexia. Nooit gehad ook. Punt. Ik ben dol op eten en lepel zo nu en dan met gemak een pot Nutella uit. En sporten hoeft niet alleen maar om afvallen te gaan: bij mij gaat het er vooral om dat ik gezond en fit wordt. Op dit moment ben ik nog niet helemaal tevreden met mijn gewicht, maar dat komt nog wel. Zolang ik maar gelukkig ben en mij fit voel.

Strong is the new skinny!

Liefs,
Chelsey


43 opmerkingen

 1. Wat goed dat je bent gaan sporten om meer kracht te krijgen! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heftig, maar goed geschreven artikel! Wat goed van je, dat je zo bezig bent om jezelf beter te gaan voelen! Het gaat er niet om wat anderen van je vinden, maar ik kan me voorstellen dat je je daar mee bezig houdt. En... ik sport ook niet om af te vallen hoor, maar puur om een wat atletischer figuur te krijgen. Als mensen denken dat je dat doet om af te vallen, laat ze dat maar lekker denken. Maar als ze dan van de zomer een killer en sportief bikini body zien, dan denken ze wel anders ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Lisa! Ja, precies! Als ze ons dan tegen komen in de zomer met onze bikini bodies, zouden ze willen dat ze hetzelfde hadden gedaan :)

   Verwijderen
  2. Haha precies! Laten we die gedachte vasthouden :)

   Verwijderen
 3. Wat goed dat je hier over schrijft Chels. Wat bijzonder dat mensen dat dan van je denken, terwijl het juist helemaal niet zo is. Zelf weet je wel beter meissie, je bent mooi zoals je bent! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Awh, dank je wel Kim! Ja, vooral door een zeker persoon werd ik vaak uitgemaakt voor ''anorexia patiënt''. Maar ik weet inderdaad zelf wel beter, maar het voelde goed om erover te schrijven :) x

   Verwijderen
 4. Wat goed van je dat je hierover schrijft! Gewoon lekker blijven sporten en doen wat jij wilt! Niet naar zulke mensen luisteren, je bent mooi zoals je bent <3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een herkenbaar verhaal! Stomme opmerkingen als ''Eet je wel genoeg?'' door mensen die je amper kent, heeft me vroeger wel geraakt. Ik kon er toch niks aan doen dat ik een tenger postuur had? Ik heb mijn postuur nu volledig geaccepteerd, maar die opmerkingen zal ik wel altijd blijven herinneren helaas. Fijn dat je dit verhaal hebt gedeeld, ik vind het heel erg knap van je en heel inspirerend! :) X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ja, vooral ''Eet je wel genoeg?'' is heel herkenbaar. Wat goed dat je je lichaam volledig hebt geaccepteerd. Het blijft toch een dingetje bij mij.

   Verwijderen
 6. Erg knap dat je dit wilt delen, het is nogal persoonlijk! Niets van aantrekken dat mensen dat zeggen, je kan er niks aan doen. Ik heb hetzelfde, ik moest zelfs een keer naar de schoolarts omdat ze me te klein en dun vonden, ik ga echt niet sneller groeien omdat ik daar ineens heen ben geweest. Sommige mensen snappen blijkbaar niet dat je gewoon geen aanleg hebt voor aankomen.
  Liefs,
  Elles

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Het is zeker nogal een persoonlijk iets, maar het voelt goed dat het er nu uit is. Haha, ja, alsof je door een bezoekje aan de schoolarts vanzelf opeens sneller gaat groeien. Mijn oma zegt altijd dat ik mij er nooit te veel mee moet bezighouden, dat het allemaal van zelf wel komt!

   Verwijderen
 7. Heel goed geschreven stuk! Ik kan me voorstellen dat dat vervelend is, om met die opmerkingen om te gaan. Maar goed dat je bent gaan sporten! Het belangrijkste is dat jij je gezond voelt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Het is inderdaad ook vervelend, maar helaas niks aan te doen. Precies, ik wil mij gewoon gezond voelen en dat voelde ik mij eerst niet!

   Verwijderen
 8. Heftig maar dapper verhaal Chelsey! Ik weet enigszins hoe je je voelt... (je hebt vast mijn artikelen ook gelezen ;-) En ik vind het ontzettend knap dat jij dit zo deelt op het internet dat eigenlijk altijd 'perfect' hoort te zijn. Te dun is niet goed, te gespierd is niet goed, te dik is niet goed, eigenlijk is het nooit goed. Mensen zullen helaas altijd een oordeel hebben en nare opmerkingen maken, maar zoals jij al zegt heb daar schijt aan. Jij hebt nu eenmaal een tengere bouw en ik kan me maar al te goed voorstellen dat dat erg vervelend kan zijn. Je bent erg goed bezig en het gaat om hoe jij je diep van binnen voelt! Als ik jouw rechter foto bekijk zie ik een gezonde jonge meid. You go girl! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Desiree! Klopt, ik had jouw artikelen uiteraard ook gelezen :) Uiteindelijk is niks goed. Het enige wat ik kan doen is mijn lichaam accepteren zoals het is, maar ik wil wel gezonder en fitter worden door middel van sporten. Heel lief van je! <3

   Verwijderen
 9. Super dat je dit zo maar deelt! Het maakt niet uit wat andere denken zolang je zelf maar gelukkig bent met je lichaam. Wel een inspiratie dat je bent gaan sporten om gezonder en gespierder te worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mensen moeten niet meteen zulke vragen stellen, want dat doe je gewoon niet en kan soms hard aankomen. Super goed van je dat je sterker wilt worden. Goed dat je dit deelt! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het komt soms inderdaad hard aan, maar eigenlijk moet ik mij er niet zoveel van aantrekken. Dank je wel Kimberly! <3

   Verwijderen
 11. Super knap & dapper! Snap nooit dat mensen zo snel oordelen. Lekker blijven doen wat je doet en waar je je jezelf goed bij voelt en blij van wordt! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Goed artikel en ook een echte eye-opener. Het is natuurlijk bekend dat er ook heel wat mensen zijn die willen aankomen i.p.v. afvallen.
  Ik wil je ook nog even meegeven dat wat je schrijft heel helpend is. Ik heb zelf een tijd heel erg geworsteld met eten omdat ik vond dat ik te dik was (terwijl ik aan de lage kant van een gezond gewicht zat), en door dit soort stukjes geef je aan dat het eigenlijk heel bijzonder is om gewoon een gezond gewicht te hebben, en dat mager zijn helemaal niet altijd leuk is. Dat je trots mag zijn op een gezond lichaam.
  Dankjewel!♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, Anne. Ik weet oprecht niet wat ik hierop moet zeggen. Ik had namelijk nooit verwacht dat ik met dit artikel iemand zou kunnen helpen. Ik vind dat je blij mag zijn met je lichaam. Je krijgt er maar één in je leven, dus probeer het te omarmen en te accepteren! Dat is in ieder geval wat ik nu probeer te doen. En ja, het is ook heel bijzonder om een gezond gewicht te hebben en ook vooral lastig te bereiken. Iemand die super slank is, voelt zich niet altijd fit en gezond. Dat is ook heel vervelen. Dus wees blij met het lichaam dat je nu hebt en maak er het beste van <3.

   Verwijderen
 13. Ha, we zijn even lang en ik weeg ook ongeveer 50 kilo. Ben ook vorig jaar begonnen met wat spieren kweken, maar het nadeel is dat je met dunne armpjes snel resultaat hebt en je schouders vaak breder worden. Ik zou gewoon lekker blij zijn met hoe je nu bent! En hey, het biedt zoveel meer fashion mogelijkheden ;-) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ai, bredere schouders wil ik ook weer niet.. Ik probeer mijn lichaam ook te accepteren, maar als ik helemaal niet sport, voel ik mij gewoon niet fit en heb ik geen energie. Dat is eigenlijk één van de grootste redenen dat ik sport. Hihi, ja dat is wel waar! Wij kunnen in ieder geval leuke rokjes, jurkjes, croptops etc. dragen zonder dat mensen schuin naar je kijken! x

   Verwijderen
 14. Wat goed dat je meer bent gaan sporten! Je lichaam ziet er goed uit :) tof dat je dit deelt op je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ahhh, dat lijkt me heel naar als mensen dat denken! Maar goed dat je er boven staat <3 Je kunt nou eenmaal niet je eigen lichaam uitkiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook best vervelend, maar ik moet er inderdaad boven staan. Je krijgt maar één lichaam in je leven! x

   Verwijderen
 16. Voor mij is dit ook zo ontzettend herkenbaar. Ik ben ook dun aangelegd.. Mensen die dan meteen zeggen jeetje wat ben jij dun zeg. Het is hetzelfde als iemand zou zeggen jij bent dik.. Ik kan er ook niks aan doen en eet ook gewoon heel veel, dan zien mensen ook pas ohja het kan ook je bouw zijn. De opmerkingen van eet eens wat meer zijn t vervelends.. vooral als je gewoon echt veel eet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pff, ja. Echt onwijs vervelende opmerkingen. Vooral ''Moet je niet eens wat meer eten?'' Arghhh. Maar we moeten er gewoon boven staan en niks van aantrekken! Volgende keer als ze weer zo'n opmerking maken, duw je gewoon even een Big Mac voor hun neus naar binnen ;)

   Verwijderen
 17. Het feit dat je het keer op keer moet horen zegt echt een hele boel over mensen. Maar je moet maar zo denken, het is nooit goed. Ik heb 88 kilo gewogen en ik hoorde niemand, tot dat ik ging afvallen en ze zagen dat het beter met me ging, toen ineens kreeg ik kritiek en beledigingen. Heel vervelend. Je bent ontzettend goed bezig, je ziet er goed uit en gewoon lekker zo door gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook waar. Mensen hebben snel een oordeel over jou klaar liggen. Ik had inderdaad al eens gelezen dat je zwaarder woog. Ik vind het echt super dat je zo bent afgevallen! Pff, die mensen zijn gewoon jaloers op jouw resultaat. Dat is altijd zo. Zodra ze zien dat je goed op weg bent, proberen ze je naar beneden te halen om zichzelf beter te laten voelen. Dank je wel Rebecca! x

   Verwijderen
 18. Heftig om te lezen en naar ook dat je dat soort opmerkingen kreeg... Iedereen heeft vaak zo snel een stempel ergens opgedrukt zonder echt het verhaal te weten, zonde maar ontzettend goed van je hoe je het aanpakt!
  XOXO esmee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Esmee! Ja, iedereen heeft al snel hun vooroordeeltje klaarliggen helaas! x

   Verwijderen
 19. Wauw, je hebt echt een goed punt. Ik oordeel nooit zo snel over gewicht van anderen maar soms spiegel ik me wel eens aan dunnere en dikkere mensen. Maar goed, ik vind niets goed en niets slecht want hoe je er uit ziet zegt niks over hoe je leven is! ;-) Super knap trouwens dat je zo hebt doorgezet! Ik heb het hardlopen wat laten liggen maar moet ook aan de bak. Ook met krachtoefeningen en buikspieroefeningen. Ik wil ook zo'n buik ahah!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Erg mooi geschreven! En knap dat je erover kunt praten op deze manier! Niks geven om wat anderen zeggen en gewoon datgene doen waar jij je het beste bij voelt, want dat is het belangrijkste! Liefs ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Erg mooi geschreven! En knap dat je erover kunt praten op deze manier! Niks geven om wat anderen zeggen en gewoon datgene doen waar jij je het beste bij voelt, want dat is het belangrijkste! Liefs ilona

  BeantwoordenVerwijderen